Gondok vannak az európai körtével: mi lesz így sokak kedvencével?

Gondok vannak az európai körtével: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
A 2023/24-es gazdasági évre a világ körtetermelése az előrejelzések szerint több, mint 275 ezer tonnával 25,2 millió tonnára emelkedik. Az előrejelzések szerint az export több, mint 100 ezer tonnával fog emelkedni, összesen 1,8 millió tonnára - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Az Európai Unióban ugyanakkor idén jóval gyengébb lesz a termés, emiatt az exportálható készletek is alacsonyabbak lesznek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kínában tovább nő a termelés

A termelés várhatóan 600 ezer tonnával 19,6 millió tonnára emelkedik, a megfelelő időjárási körülményeknek köszönhetően. Az új öntözési és műtrágyázási technológiákba, valamint az új fajtákba történő beruházások bőven ellensúlyozzák a termőterület csökkenését, nagyobb mennyiséget és jobb minőséget eredményezve. Az export az előrejelzések szerint közel 40%-kal, 565 ezer tonnára emelkedik, köszönhetően a nagyobb exportképes készletnek és a legfontosabb ázsiai piacokra és Oroszországba irányuló szállításoknak. Kína továbbra is a legnagyobb körteexportőr, a globális export közel egyharmadát adva

Az Európai Unióban idén gyengébb lesz a termés

A termelés a becslések szerint 250 ezer tonnával, összesen 1,8 millió tonnára csökkent, mivel Olaszországban a veszteségek miatt az elmúlt 18 év legkisebb termése volt. A kivitel az előrejelzések szerint 48 ezer tonnával, összesen 300 tonnára csökken, az exportálható készletek csökkenése miatt. A kereslet kielégítése érdekében az import várhatóan közel ugyanennyivel, 180 ezer tonnára emelkedik.

Amerikai Egyesült Államokban mind a termelés, mind a külkereskedelem nőni fog

A termelés előreláthatóan 15 ezer tonnával, mintegy 602 ezer tonnára emelkedik a magasabb terméshozamoknak köszönhetően, a termőterület folyamatos csökkenésének ellenére. Az előrejelzések szerint az export 15%-kal, 115 ezer tonnára emelkedik, a Mexikóba és Kanadába irányuló nagyobb szállítmányok miatt. Az import várhatóan enyhén, 75 ezer tonnára emelkedik, mivel a Kínából érkező körte mennyiségének növekedése ellensúlyozza az Argentínából és Dél-Koreából érkező szállítmányok csökkenését.

Argentína lehet a világ második legnagyobb körteexportőre

A termelés az előrejelzések szerint 33 ezer tonnával, összesen 621 ezer tonnára csökken a rossz termesztési feltételek és a magasabb termelési költségek miatt. Az export kissé, 320 ezer tonnára emelkedik, így Argentína a déli félteke legnagyobb körteexportőrévé és a második legnagyobb globális exportőrévé válik.

Mélyrepülésben a chilei körtetermesztés

A termelés várhatóan 10 ezer tonnával, összesen 202 ezer tonnára csökken, ami a harmadik egymást követő alkalommal jelent csökkenést. Az export várhatóan 5 ezer tonnával 100 ezer tonnára csökken, ami több mint 30 éve a legalacsonyabb szint.

A Dél-afrikai Köztársaság növelni tudja az exportját

A termelés a becslések szerint 30 ezer tonnával 530 ezer tonnára emelkedik az optimális téli körülményeknek köszönhetően. Az export várhatóan 40 ezer tonnával 280 ezer tonnára emelkedik a következő időszakban a nagyobb exportképes készletek és az Európai Unióba irányuló szállítmányok miatt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. július 8. 17:02