Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.17. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.17. szombat

agrarszektor.hu
Általában közepesen, átmenetileg akár erősen felhős időre számíthatunk - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.08.17.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.08.17.) napon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.08.17.) napon.

2024.08.17. szombat: Általában közepesen, átmenetileg akár erősen felhős időre számíthatunk. Összességében akár több helyen is előfordulhat zápor, zivatar, egyes részeken időszakos eső is. A Dunántúl délnyugati részein valószínű legkevésbé csapadék. A szél csak zivatarok környezetében lesz erős vagy viharos.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 39 fok között alakul, a tartósabban felhős tájakon mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Késő estére 22 és 29 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál jóval melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására.

A következő napon várható időjárás

2024.08.18 vasárnap: A gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk. Szórványosan kialakulhat zápor, zivatar, délkeleten, keleten kisebb, máshol nagyobb számban. A déli, majd az északnyugatira forduló szelet élénk, helyenként erős, zivatarban viharos lökések kísérik. Délután általában 33 és 38 fok között alakul a hőmérséklet.

Friss híreink:

Egyre több ilyen fa van a magyar településeken: rengeteget ültetnek belőlük

Pár évtizeddel ezelőtt jellemző volt főleg falvakban, hogy a házak elé a járda mellé, a közterületre gyümölcsfákat ültettek. Volt benne logika, ne csak árnyékot adjanak, hanem gyümölcsöt is. Egy időben pedig az eperfa ültetés volt a divat - annak a levelével táplálták a selyemhernyókat. Napjainkban a közterületi gyümölcsfák száma megfogyatkozott, helyüket a díszfák vették át, nem véletlenül. Érdekes még a “köpött magból” lett gyümölcsfák esete is.

Sorra mondanak le a magyarok erről a traktorról: mi történik itt?

2024 júliusában a magyar gazdák 25,4 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 hetedik hónapjához képest azonban 64,7 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka júliusban a Claas volt, amelyből 30-at adtak el a hónapban, a második helyen a John Deere végzett, abból 24 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Solis, a negyedik a New Holland, az ötödik pedig a Kubota volt az év hetedik hónapjában. Egy két hónapos lecsúszás után áprilisban ismét a lista élére került a John Deere, ám májusban újra kilökték az élről, ahova úgy tűnik még most sem sikerült visszatalálni.

A számok nem hazudnak: egyre kevesebb ilyen földterület van itthon

Sokat drágult az élet Magyarországon az elmúlt években, és ez alól az agrárium sem kivétel. A földárak egyenesen kilőttek, amit jól mutat az is, hogy 2023-ban kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára. Beszédes adat az is, hogy tavaly mintegy 29 százalékkal kevesebb tranzakció keretében 3 százalékkal kisebb termőföld-terület cserélt gazdát, mint 2022-ben. Egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld 2023-ra összességében már átlagosan 3,6-szorosára növelte árát.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt a 2024-es árlista: ennyibe kerülhet idén egy szelet az Ország Tortájából a cukrászdákban

2024-ben a Magyarország Tortája címet Kovács Alfréd váci cukrász Mákvirág fantázianevű alkotása, a Magyarország Cukormentes Tortája titulust pedig Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok Zöld málna elnevezésű kreációja érdemelte ki. A Pénzcentrumnak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke beszélt arról, hogy várhatóan mennyibe kerül majd egy szelet a díjnyertes tortákból, valamint hogy milyen kilátásaik vannak a cukrászdáknak 2024-ben, kilábaltak-e a válságból. Lapunk kérdésére több tucat cukrászda is elárulta, mennyibe kerül majd náluk egy szelet az idei év nyertes tortájából.

Ebben a vidéki nagyvárosban akár havi 1,5 millió felett is kereshetsz: csak ezt kell tudni hozzá

Ha Kecskeméten vagy a környéken keresel munkát, annyi biztos, ha magas fizetésre hajtasz, a Mercedesnél lehet a legtöbbet keresni, itt egy mérnök csoportvezetőnek akár havi egy-másfél milliót is kézhez kaphat. A fizikai dolgozók béreit tekintve Bács-Kiskun megye is előkelő helyet foglal el. Eközben az állásra bejelentkezők száma 2024. nyarára határozottan megnőtt: legalább 30 százalékkal többen érdeklődnek annak ellenére, hogy a mezőgazdaságban épp főszezon van - derült ki a Profession.hu szakértőjével és Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatójával készült interjúnkban, amelyben Kecskemét és térségének munakerőpiacát vettük górcső alá.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?