2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.19. hétfő

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.19. hétfő

agrarszektor.hu
A sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és leginkább a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében alakulhatnak ki záporok, zivatarok - derül ki az Agrárszektor hétfői (2024.08.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2024.08.19.) napon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2024.08.19.) napon.

2024.08.19. hétfő: A sok napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és leginkább a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Délkelet felé haladva egyre kisebb eséllyel valószínű csapadék. A Dunántúlon időnként megerősödik az északi szél, másutt csak zivatarok környezetében lehet szélerősödés.

A hőmérséklet délután 29 és 39, késő este 23, 30 fok között alakul.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás ugyan nem terheli a szervezetünket, de a meleg, fülledt, párás idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására.

A következő napon várható időjárás

2024.08.20 kedd: Sok napsütésre számíthatunk gomolyfelhőkkel, amelyekből elsősorban a délutáni, esti órákban fordulhat elő szórványosan zápor, zivatar. Az északi, északkeleti szél sokfelé megélénkül, zivatar környékén erős vagy viharos széllökés is lehet. A hőmérséklet hajnalban 14 és 24, délután 28 és 37 fok között valószínű, délkeleten lesz a melegebb.

Friss híreink:

Rengeteg ilyen hagyma van a magyar boltokban: tele lehet velük minden

A vöröshagyma a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, a makói hagyma pedig mondhatni, világhírű, ám szépen lassan eltűnni látszik. Az elmúlt 4-5 évben stabil volt a termelésünk, az előző évben 70 ezer tonna körül alakult, az exportunk viszont nem jelentős, hiszen általában évi 1-2 ezer tonna között alakul. Ami az importot illeti, itt már jelentősen nagyobbak a számok: három éve még meghaladta a 20 ezer tonnát, azóta viszont folyamatosan csökken, de még így is 15 ezer tonna közelében van. Ennek csaknem negyede Hollandiából érkezett a tavalyi évben, de Ausztria is régóta fontos partnerünk, és Spanyolországból, Olaszországból is sokat importálunk. Hogy mi lesz a makói hagyma és en bloc hazai hagymatermesztés sorsa, annak jártunk utána.

Ezt sokan elrontják az idős gyümölcsfák gondozásakor: itt hibáznak

Az évek során az idősebb fák sokszor veszítenek vitalitásukból, növekedésük lelassul, és ismétlődő egészségügyi problémákkal küzdhetnek. Ezek mind jelek arra, hogy a fa esetleg tápanyaghiányban szenved. Számos módszer létezik a tápanyag utánpótlására, de az injektálás egy hatékony és célzott megoldás lehet, különösen a nagyobb és idősebb fák esetében.

Egyre több ilyen fa van a magyar településeken: rengeteget ültetnek belőlük

Pár évtizeddel ezelőtt jellemző volt főleg falvakban, hogy a házak elé a járda mellé, a közterületre gyümölcsfákat ültettek. Volt benne logika, ne csak árnyékot adjanak, hanem gyümölcsöt is. Egy időben pedig az eperfa ültetés volt a divat - annak a levelével táplálták a selyemhernyókat. Napjainkban a közterületi gyümölcsfák száma megfogyatkozott, helyüket a díszfák vették át, nem véletlenül. Érdekes még a “köpött magból” lett gyümölcsfák esete is.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Vigyázz! Ezekre a házakra sok magyar bank már nem ad hitelt: pokoljárás a biztosítást is elintézni

Még manapság is több mint félmillió vályog falazatú ház van Magyarországon, és Budapesten is akad több mint 2000 ilyen ingatlan. A Pénzcentrum által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint nem csak a retró a vásárlók fő motivációja, hanem bizony a spórolás is. Bizonyos esetekben a vályogházakat akár 20-50 százalékkal is olcsóbban meg lehet venni, mint egy hasonló téglaházat. Ugyanakkor lakáshitelt már nem olyan egyszerű ezekre az ingatlanokra intézni: a vizsgált nyolc bankból kettő alapból nem nyújt lakáshitelt, ha vályogház a fedezet, de a többinél is szigorúbbak lehetnek a szabályok. A lakásbiztosítás is bajos, vegyes falazatú főépület esetén a biztosítók mintegy harmada már nem köt biztosítást. 

A számok nem hazudnak: ezek most a legnépszerűbb kisteherautók Magyarországon

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon az elektromos kishaszongépjárművek. A Datahouse felmérése szerint az első félévben 11,9 százalékkal 63 337-ra bővült az új személyautók piaca. Ezen belül kishaszonjárműből 25,7 százalékos növekedést követően 13 320 talált gazdára, ugyanakkor a nagy haszonjárművek forgalma stagnált. A használtauto.hu lapunk kérdésére elárulta, hogy a legnépszerűbb márkáknak továbbra is a Man, MERCEDES-BENZ, Iveco, Scania számítanak Magyarországon.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?