Ez komoly? Hihetetlen, mennyibe kerül a zeller ezeken a piacokon

Ez komoly? Hihetetlen, mennyibe kerül a zeller ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Továbbra is magas a zeller ára a lengyel nagybani piacokon. Az előző években megszokott csökkenő ártrend megtorpant, és csak az időjárási viszonyok normalizálódását követően folytatódhat a szezonális áresés.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Lengyelországban a zeller nagybani piaci ára még mindig magasabb, mint az előző években. Augusztus elején a bővülő kínálatnak megfelelően az átlagár csökkenni kezdett, azonban ez a folyamat csakhamar megtorpant, és egy felfelé irányuló korrekció következett be. Ennek következményeként a zeller nagykereskedelmi átlagára jelenleg 4 PLN/kg (370 Ft/kg) körül alakul - írta meg a FruitVeB.

Ez az árnövekedés meglehetősen szokatlan jelenség a szezon ezen szakaszában, és a nagy kérdés, hogy folytatódik-e, mivel kétségtelen, hogy ellátási problémák okozzák: a Központi Statisztikai Hivatal (GUS) előrejelzései szerint az idei lengyel termésmennyiség 101 ezer tonnára tehető, ami 4,7%-kal kisebb az előző évihez képest, és 8,9%-kal kisebb a 2022. évi termésnél. 

A jelenlegi ellátási problémák és az ilyen magas árak a kedvezőtlen nyári időjárás következményei. Valószínűnek tűnik, hogy ha az időjárás normalizálódik, a csökkenő ártrend gyorsan visszatér, bár az átlagárak valószínűleg így is a sokéves átlag felett maradnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?