Kiderült, jön-e nagy eső a következő 8 napban: itt a friss előrejelzés

Kiderült, jön-e nagy eső a következő 8 napban: itt a friss előrejelzés

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy hétben többször, többfelé voltak záporok, az ezekből lehulló csapadék azonban csak az északi országrészben enyhítette számottevően a hetek óta tartó szárazságot, az Alföldön és a Dunántúl délkeleti tájain továbbra is súlyos vagy nagyfokú aszály tapasztalható. A folytatásban ez a helyzet csak fokozódni fog, az előttünk álló nyolc-tíz napban nem várható számottevő csapadék, és a mai átmeneti enyhülést követően visszatér a kánikula is.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múlthéten többnyire fülledt meleg volt az idő hazánkban, többször, többfelé kialakuló záporokkal, zivatarokkal. A lehullott  csapadék mennyiségében nagy területi különbségek voltak jellemzőek, a leggyakrabban Budapest térségében esett, de felhőszakadások kisebb-nagyobb foltokban máshol is előfordultak - derült ki a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. A Dunántúl északi, északkeleti tájain valamint az Északi középhegység nyugati felén nagy területen 20-60 mm közötti mennyiség esett, de az Alföldön és a Dunántúlon is többfelé mérhettünk 5-15 mm-t, ugyanakkor az Alföld északkeleti és déli tájai szinte teljesen szárazon maradtak. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege országszerte elmarad a sokéves átlagtól, a hiány jellemzően 30-60 mm közötti, ami azt jelenti, hogy az ilyenkor szokásos csapadékmennyiségnek nagy területen csak a töredéke hullott le.

A talaj felső része az elmúlt egy hét záporai által alaposan átnedvesedett, és akár a középső talajrétegbe is jutott a nedvességből, a fél méternél mélyebb talajréteg azonban még mindig országszerte kritikusan száraz. Az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén nagy területen a 30%-t sem éri el a felső egy méteres talajréteg nedvességtartalma, a telítettséghez képesti vízhiány pedig meghaladja a 150 mm-t. Súlyos vagy nagyfokú aszály hazánk területének mintegy 60%-án tapasztalható.

A hőmérséklet az elmúlt napokban is 3-6 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. A hét első felében a Dunántúl északi és nyugati tájain volt kevésbé meleg ezeken a részeken 30 fok alatti csúcsértékeket mérhettünk, míg máshol jellemzően 32-37 fokig melegedett a levegő. Éjszakánként is csak 20 fok környékére mérséklődött a meleg, illetve egy szerdán átvonult hidegfront hatására csütörtök hajnalban kissé felfrissült a levegő.

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok a növényszáradás fenológiai fázisában járnak .A legfrissebb műholdas mérések alapján az NDVI index növényspecifikus éves menetében a 2022-es rendkívüli aszálynál sokkal jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok. Az évi maximális zöld tömegben is elmarad az idei év az optimálistól, és főleg a kukoricánál látványosan hamarabb kezdődött a növényszáradás. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos még az átlagos csapadékmennyiség sem hullott le, a tartós aszály és hőség miatt az öntözés nélküli állományokban igen gyenge termésátlagok várhatók, és ezen a legtöbb táblában már az elmúlt egy hét záporai sem segítettek.

A következő nyolc-tíz napban anticiklon alakítja időjárásunkat, ebből adódóan napos, száraz, meleg időre van kilátás. A hét végéig csapadékre egyáltalán nincs esély, és egy-egy zápor kialakulásának valószínűsége a jövő héten is elég alacsony marad. A talajok tovább száradnak, az aszály területi kiterjedése és mértéke pedig nőni fog. A hőmérséklet csúcsértéke már pénteken meghaladja a 30, a hétvégén nagy területen a 35 fokot, majd hétfőtől néhány fokkal visszaesnek a maximum értékek. Éjszakánként pénteken és szombaton 15 fok köré hűl le a levegő, majd a jövő hét első felében a minimum értékek is 20 fok körül alakulnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?