Őrület, mikre jó ez a gyümölcs: van, aki már krumpli helyett is ezt veszi

Őrület, mikre jó ez a gyümölcs: van, aki már krumpli helyett is ezt veszi

agrarszektor.hu
A "plantains",magyarul "főzőbanán" vagy "útifűbanán" egy speciális gyümölcsféle, amit a közismert desszertbanánnal ellentétben nem nyersen, sokkal inkább feldolgozva, főzve vagy sütve fogyasztanak. Káliumban és egyéb tápanyagokban gazdag, de számtalan szuperképessége van. Krumpli helyett egyszerűen és könnyen készíthetünk diétás köretet is - írja cikkében a HelloVidék.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bár a banán a legtöbbet eladott gyümölcs az Egyesült Államokban, unokatestvére, a főzőbanán közel sem olyan népszerű. Formája hasonlít a banánéhoz, és tápértékük is szinte megegyezik, de azért nem teljesen azonosak. A főzőbanánt általában nem nyersen, hanem főzve fogyasztják. Nyersen is ehető, de főzve sokkal édesebb. Az éréssel még zamatosabbá válik, ezért, ha még nem ismered a főzőbanánt, várd meg, amíg a héja sárga lesz, és próbáld ki különböző főzési módokban. A főzőbanán sokkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a hagyományos banán, íze nyers, zöldséget idéző. Tele van alapvető tápanyagokkal, amelyek segítik a bélrendszer egészségét, energiával látják el a szervezetet, és még sok más jótékony hatása ismert. Számtalan egészségügyi előnnyel is büszkélkedhet. Íme néhány, amelyet érdemes kiemelni:

1. Káliumban gazdag

Az egyik tápanyag, amelyből a dietetikusok szerint sokaknak többre lenne szükségük, az a kálium. A kutatások szerint a káliumhiány krónikus probléma az Egyesült Államokban. A kálium egy elektrolit és ásványi anyag, amely elengedhetetlen a sejtek megfelelő működéséhez. Az alacsony káliumszintet nem mindig könnyű kimutatni, de egyeseknél olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a szabálytalan szívverés és az izomgyengeség. Az emberi szervezet nem termel káliumot, ezért fontos, hogy táplálékkal vigyük be. A banánt általában a legjobb káliumforrásként emlegetik, és unokatestvére, a főzőbanán is magas káliumtartalmú.

EZ IS ÉRDEKELHET

Egy csésze főzőbanán az ajánlott napi káliumbevitel közel negyedét biztosítja. A kálium az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben, amely a szívműködés, a vérnyomás, az izomösszehúzódás és sok más folyamat szabályozásáért felelős

- magyarázza Rosa Becerra-Soberon, az észak-karolinai Durham dietetikusa.

2. A főzőbanán magas rosttartalmú

A káliumhoz hasonlóan a kutatások szerint sok ember nem jut elegendő élelmi rosthoz. A 2020-2025-ös amerikai étrendi irányelvek szerint a férfiak és nők több mint 90 százaléka nem felel meg a rostbevitelre vonatkozó ajánlásoknak.

3. Prebiotikumokkal látja el a bélrendszert

A főzőbanánban található rost fontos az általános emésztési egészség szempontjából, de prebiotikumként is szolgál a hasznos bélbaktériumok számára, közölte Mia Syn dietetikus, aki Charlestonban, Dél-Karolinában praktizál. A prebiotikumok táplálékként szolgálnak a probiotikumok számára, amelyek a bélrendszerben található egészséges baktériumok.

Mind a prebiotikumok, mind a probiotikumok szedhetők étrend-kiegészítő formájában, de megtalálhatók élelmiszerforrásokban is. Az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a görög joghurt és a kimchi, népszerű probiotikumforrások, míg a feldolgozatlan élelmiszerek, mint a gyümölcsök és zöldségek, prebiotikumokat biztosítanak. A virágzó bélmikrobiom nemcsak az emésztésre, hanem a tápanyag-felszívódásra és az immunrendszer működésére is jótékony hatással van.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Alacsony savtartalmú gyümölcs

Mostanság egyre több szakember azt tanácsolja, hogy korlátozzuk a savas ételek fogyasztását. A lúgos étrend ugyanis előnyös lehet például a savas refluxban és vesebetegségben szenvedőknek. A krónikus vesebetegségben szenvedő embereknél több gyümölcs és zöldség fogyasztása csökkentheti a vesekárosodást, mivel ezek kevésbé savasítják a szervezetet. A főzőbanán természetesen alacsony savtartalmú gyümölcs, ami segít a szervezetnek, hogy emésztéskor lúgos maradjon. Ha figyelsz a savasságra, a nyers főzőbanán kevésbé savas, mint a sült. Kevésbé savas, ha még nem teljesen érett, bár ebben a fázisban enyhébb az íze.

5. Energetizál

A gyümölcsök és zöldségek gyakori szénhidrátforrások, amelyek néha rossz hírét keltik, de a szénhidrátok energiát biztosítanak a szervezet számára. Az olyan gyümölcsök, mint a főzőbanán, egyszerű szénhidrátokat tartalmaznak, így könnyen hozzáférhető energiaforrások. Ugyanakkor a főzőbanánban található rostok összetett szénhidrátok forrásai, így stabilabbak, mint az egyszerű szénhidrátok. Mindkettőnek megvan a helye a kiegyensúlyozott étrendben, de a sportolók és az aktív életmódot folytató emberek számára, hogy a főzőbanán ideális energiaforrás. „A szervezet elsődleges energiaforrását biztosítják.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Bőséges B6-vitamin-forrás

A B6-vitamin (piridoxin) olyan alapvető tápanyag, amely létfontosságú a szív egészségéhez, az immunrendszer működéséhez, sőt az agyműködéshez is. Ha többet szeretnél belőle, próbáld ki a főzőbanánt. Egy adag főzőbanán a napi B6-szükséglet közel egynegyedét biztosítja. Mi több, a főzőbanán meglepően gazdag forrása több B-vitaminnak, köztük B1-nek (tiamin), B2-nek (riboflavin), B5-nek (pantoténsav) és B9-nek (folsav). Ezek a vitaminok létfontosságú szerepet játszanak a sejtek működésében a szervezetben, mégis főként állati eredetű termékekben, például húsban, tenger gyümölcseiben és tojásban találhatók meg. A B-vitaminok elsősorban a vegetáriánusok és a vegánok számára fontosak, ezért a főzőbanán kiváló forrása lehet ezeknek a vitaminoknak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?