Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.28. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.28. szerda

agrarszektor.hu
Napos idő várható általában kevés felhővel - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.08.28.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.08.28.) napon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.08.28.) napon.

2024.08.28. szerda: Napos idő várható általában kevés felhővel. A Dunántúl nyugati, délnyugati részein képződhet több gomolyfelhő, amelyekből arrafelé előfordulhat zápor, zivatar, valamint esetleg a délkeleti határvidékre is besodródhat egy-egy zápor, zivatar. Az északkeleti szél elsősorban az Alföld keleti felén élénkül meg, emellett zivatarok környezetében lehetnek átmenetileg erős vagy viharos lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul.
Késő estére 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Front nincs, az ország nagy részén marad a kánikula, ami tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A következő napon várható időjárás

2024.08.29 csütörtök: A kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható. Csapadék nem lesz. Az északkeleti szél a keleti megyékben megélénkülhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között valószínű.

Friss híreink:

Zuhan a termelők száma idehaza és Európában is

Nem a legjobb időszakát éli az agrárium világszerte, így az Európai Unióban sincs ez másként. A szélsőséges időjárási viszonyok, az orosz-ukrán háború okozta nehézségek, munkaerőhiány, a különböző járványveszélyek is mind-mind nehezítik a mindennapi gazdálkodást. Ezért nem meglepő, de annál fájdalmasabb tény, hogy 2010-óta a hazai gazdaságok száma lényegesen lecsökkent és a mezőgazdaságban foglalkoztatottak számában is évről-évre jelentős csökkenés mutatkozik. Az Eurostat új adatkereső szolgáltatásának segítségével betekintést nyerhetünk, összehasonlíthatjuk a rendelkezésre álló, Európai mezőgazdaságot érintő adatokat.

Egyre többen mondanak le a sertéshúsról Európában: mi történik itt?

Évek óta nehéz helyzetben van a hazai és az uniós sertéshúságazat, amelyet a növekvő beszerzési árak, a csökkenő fogyasztás, az átalakuló fogyasztói szokások, és úgy általában az ágazat társadalmi megítélésének változása is sújt. Erről Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke beszélt az Agrárszektornak, aki idén is részt fog venni a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián. A szakember kérdésünkre elmondta, hogy ott mindenképpen szó lesz az EU és a harmadik országok közötti kereskedelmi megállapodásokról, és azok várható hatásairól, az afrikai sertéspestis kérdéséről és arról, hogyan lehetne javítani az ágazat szereplőinek helyzetét mind hazai, mind uniós szinten.

Már nem bizakodnak a gazdák: sokan lemondhatnak erről a növényről is?

2024-ben is erős maradt a magyar gazdák bizalma a napraforgóban, így a kultúra vetésterülete az előző évhez képest minimálisan, alig 2 százalékkal csökkent csak. Magyarországon a harmadik legfontosabb szántóföldi növény a napraforgó, amely az egyik legjobban képes alkalmazkodni a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló csapadékviszonyokhoz. Az idei, ugyancsak rendkívülinek mondható aszály után azonban óvatosabbak lettek a hazai termelők a becsléseiket illetően, többen jelezték, hogy megpróbálnak majd változtatni a vetésszerkezetükön, hogy a nyári forró, száraz időszakoknak kevésbé kitett kultúrákkal helyettesítsék a napraforgót.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Brutális tünetegyüttes: így rokkannak bele a gyerekek a 2024-es iskolakezdésbe

A 2024/2025-ös tanév küszöbén a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozása vált a közbeszéd egyik legmeghatározóbb témájává. Az augusztusban életbe lépett kormányrendelet szerint az okoseszközök ugyan bevihetők az iskolákba, de szigorú szabályokhoz kötött a használatuk. A rendelet azonban nem csak megoldásokat, hanem újabb kérdéseket is felvet, különösen a diákok mentális egészségére gyakorolt hatásokat illetően. A klinikai szakpszichológus szerint a totális tiltás nem feltétlenül jelent hosszú távú megoldást a telefonfüggőség kezelésére, sőt ha már fennáll az addikció, komoly károkat is okozhat a teljes megvonás. De az iskolai szabályozás mellett fontos lenne a szülői szerepvállalás is.

Megsokszoroznád a gyümölcstermést? Sohasem késő elkezdeni, íme a sztárkertész titka!

Eljött az idő, hogy kicsit körbe nézzünk a kiskertünkben, mi újság a gyümölcsfákkal és a leérett bogyósokkal! Időben kell ugyanis gondoskodnunk arról, hogy jövőre is bőséges termést hozzanak. Kósa Dániel kertészmérnökkel most sorra is vesszük a legfontosabb tennivalókat!

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32