Mi történik a szilvával a lengyeleknél? Ezt már követni is nehéz

Mi történik a szilvával a lengyeleknél? Ezt már követni is nehéz

agrarszektor.hu
A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) 106,2 ezer tonnára becsüli a 2024-es belföldi szilvatermés volumenét, ami az elmúlt 4 év legkisebb, és az előző évtized harmadik legrosszabb termése lesz. Ennek ellenére a frisspiacon továbbra is csökkenő trend figyelhető meg a szilva nagybani árában.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ez az árnyomás már a szezon kezdetétől fogva jól látható, elsődleges forrása pedig az import, különösen az Európai Unión kívüli országokból érkező áru behozatala. Az idény korai szakaszában főleg a Szerbiából érkező tételek domináltak, augusztus végére azonban a Moldovából induló import vált uralkodóvá (ami ráadásul vámmentesen érkezik, mivel az Európai Bizottság vámmentes kvóták formájában kiváltságokat biztosított Moldova számára, és ilyen kvóta alá esik a szilva is). Ezen felül lehetőség van arra is, hogy Lengyelország Ukrajnából importáljon szilvát, ahol bőségesen áll rendelkezésre gyümölcs, egyre csökkenő árak mellett - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Ilyen helyzetben egyáltalán nem meglepő, hogy általánosságban a lengyel piacokon a szilva ára már most alacsonyabb, mint tavaly - a 2023-as, kifejezetten későn induló szezonban is volt egy áresés, ami szeptember elején következett be. Az olyan lengyel szilvafajták, mint például a Mieszaniec, jelenleg 2,70-4,00 PLN/kg (250-365 Ft/kg) közötti ártartományban cserélnek gazdát. A Top Hit és a President fajták jellemző ársávja 3,00-4,00 PLN/kg (275-365 Ft/kg), a Magyarországról érkező áru pedig 2,50-3,50 PLN/kg (230-320 Ft/kg) közötti áron értékesíthető. Óriási a különbség az egyes minőségi kategóriák között, így a termelők valóban csak a legjobb áru esetén számíthatnak 4,00 PLN/kg (365 Ft/kg) körüli árakra.

Az előző, 2023-as szezonban a szeptemberi eleji mélyponton fajtától függően a 2,50-3,00 PLN/kg (230-275 Ft/kg) körüli átlagár volt jellemző. Az idei szezonban az látható, hogy az import jelentősen lenyomja ugyan a szilva árát a nagybani piacokon, de a gyenge belföldi termés megakadályozza a nagyobb mértékű árcsökkenést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 13. 13:32