Már tudni, jön-e nagy eső a következő 8 napban: itt a friss előrejelzés

Már tudni, jön-e nagy eső a következő 8 napban: itt a friss előrejelzés

agrarszektor.hu
A gyakorlatilag egész Magyarországot érintő, június vége óta tartó csapadékhiány júliustól egyre súlyosbodó aszállyá fokozódott, mely azóta csak kisebb területeken és átmenetileg enyhült. Jóval idő előtt beértek a kapásnövényeink, elszáradtak, a gyenge terméskilátásokon már egy kiadós eső sem segítene. A repce vetéséhez óriási szükség lenne a csapadékra, melyre a következő 6-8 nap során sem mutatkozik számottevő esély. Ráadásul a forróság szintén nem enyhül, hiába itt a szeptember, továbbra is 35 fok közeli csúcsértékekre számíthatunk.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Országszerte száraz idő volt hazánkban az előző hét második felében, majd ezen a héten elszórtan már előfordultak záporok, zivatarok - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Az ezekből lehullott csapadék csak kisebb foltokban haladta meg a 10 mm-t, bár néhol felhőszakadás is kialakult. Az elmúlt harminc napban záporos és száraz időszakok váltakoztak, az Alföld déli és középső részén nagy területen még 10 mm sem esett, 30 mm-t meghaladó csapadékösszegeket pedig főként az ország északnyugati felén mérhettünk. A 30 napos csapadékösszeg 10 és 50, a 90 napos pedig gyakorlatilag országszerte 30-130 mm-es hiányt mutat az átlagoshoz képest.

5 napos csapadékösszeg 2024. augusztus 28-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2024. augusztus 28-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2024. augusztus 28-ig (mm)30 napos csapadékösszeg 2024. augusztus 28-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. augusztus 28-ig (mm)Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. augusztus 28-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. augusztus 28-ig (mm)Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. augusztus 28-ig (mm)

Az elmúlt hetekben jelentősebb csapadékot kapott kisebb területeken a talaj felszínközeli és középső rétege még kellően nedves, de hazánk nagyobb részén csaknem országszerte kritikusan száraz a teljes felső egy méteres réteg. Az aszály az elmúlt napok záporai által érintett kisebb foltokban átmenetileg mérséklődött, hazánk nagyobb részén azonban tovább fokozódott.

Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. augusztus 27-én (%)Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. augusztus 27-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. augusztus 27-én (%)Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. augusztus 27-én (%)
Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. augusztus 28-ánNyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. augusztus 28-án

 

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok a növényszáradás fenológiai fázisában járnak, a legtöbb helyen már teljesen elszáradtak az állományok. Miskolc térségében a kukoricán közepes méretűek a csövek. Az őszi káposztarepce vetéséhez a talaj nedvességviszonyai csak kisebb foltokban kielégítőek, hazánk döntő részén azonban igen száraz, poros a vetés által érintett talajréteg.

A legfrissebb műholdas mérések alapján az NDVI index növényspecifikus éves menetében a 2022-es rendkívüli aszálynál sokkal jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok. Az évi maximális zöld tömegben is elmarad az idei év az optimálistól, és főleg a kukoricánál látványosan hamarabb kezdődött a növényszáradás. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos még az átlagos csapadékmennyiség sem hullott le, a tartós aszály és hőség miatt az öntözés nélküli állományokban igen gyenge termésátlagok várhatók.

Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során kukorica táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Kisalföldön a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítvaAz NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során kukorica táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Kisalföldön a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva
Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Dunántúl délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítvaAz NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Dunántúl délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva
Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Duna-Tisza közének északi részén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítvaAz NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Duna-Tisza közének északi részén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva

A következő 6-8 nap során is folytatódik a forró, nagyrészt száraz idő. Elszórt záporok, zivatarok ma és holnap fordulhatnak elő, ezt követően a jövő hét végéig igen kicsi a csapadék esélye. Összességében hazánk túlnyomó részén tovább szárad a talaj, és az aszály fokozódása várható. A hőmérséklet csúcsértéke végig 35 Celsius fok közelében alakul majd, csak az egyre hosszabbodó éjszakák hoznak némi felfrissülést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 14. 05:59
Hello vidék  |  2024. szeptember 14. 07:02