2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Jön a 26 fok, megvan, meddig tart a brutális esőzés Magyarországon

Jön a 26 fok, megvan, meddig tart a brutális esőzés Magyarországon

agrarszektor.hu
Véget ért a hosszú aszály a kiadós, országos csapadék hatására, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Kedden már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő Magyarországon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Gyökeresen átalakult időjárásunk az előző héten hétfőn, a száraz, nyári meleg után egy markáns frontrendszer érkezett, térségünkben lelassult, így nagy területen hullott jelentős csapadék szerda reggelig - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Csütörtökön egy légörvény érte el a nyugati tájakat, a ciklon sokfelé okozott jelentős károkat a viharossá fokozódó szél miatt, illetve a nyugati folyókon és a Dunán komoly árhullámok is kialakultak. Jellemzően 40-70 mm eső hullott a két légköri rendszer hatására, de a nyugati országrészben 90-130 mm esett. Ez már meghaladja a harminc napos sokéves átlagot, és a kilencven napos átlaghoz képest is jelentősen csökkent az elmaradás.

Maximális szélsebességek 2024. szeptember 15-én (km/h)Maximális szélsebességek 2024. szeptember 15-én (km/h)
10 napos csapadékösszeg 2024. szeptember 15-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. szeptember 15-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 15-ig (mm)Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 15-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 15-ig (mm)Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 15-ig (mm)

Az aszály országszerte megszűnt. A talaj fölső rétege országszerte sáros, helyenként belvíz is van, jellemzően a fölső 30-70 cm-es réteg nedvesedett át. Mélyebben még mindig nagy területen van egy csontszáraz a talajréteg.

Talajnedvesség a talaj fölső 50 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. szeptember 15-én (%)Talajnedvesség a talaj fölső 50 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. szeptember 15-én (%)

A hőmérséklet a múlt héten hétfőn érkezett front hatására drasztikusan visszaesett, előbb északnyugaton, majd keddre keleten is, a hét második felében érkezett légörvény pedig újabb lehűlést hozott. Péntektől a nyugati területeken már csak 10 fok körül alakult a maximumhőmérséklet.

Maximum hőmérsékletek 2024. szeptember 14-én (Celsius fok)Maximum hőmérsékletek 2024. szeptember 14-én (Celsius fok)

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátett a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok teljesen beértek, elszáradtak, betakarításukat a csapadékos idő jelenleg akadályozza. Az őszi káposztarepce keléséhez a talaj nedvességviszonyai hazánk nagyobb részén kedvezővé váltak a körülmények, a talaj országszerte kellően átnedvesedett ehhez. A kelés azonban már ezzel együtt is meglehetősen későn történik meg, bár egy hosszú ősz során még megerősödhetnek a tél előtt az állományok.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. szeptember 16. reggel 8 órát megelőző 72 órában fásszárú növényekre (óra)Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. szeptember 16. reggel 8 órát megelőző 72 órában fásszárú növényekre (óra)

A következő időszakban megnyugszik az időjárás Magyarországon és csendes, őszies idő vár ránk. Ma még sokfelé, kedden már csak elszórtan kell esőre, záporra számítani, szerdától azonban szárazra fordul az idő. A reggeli ködfoltok feloszlását követően napos idő lesz a jellemző. A talaj a hét második felében sokat szikkad majd. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a nyugati részeken még csak 15 fok, keleten már 20 körül alakul, majd szerdától jellemzően 21 és 26 fok között alakulnak a maximumok. Hajnalonként pedig 5 és 13 fok közötti értékek várhatók.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 18. 14:59