Ezt már most el kell kezdeni a földeken: hamarosan késő lesz elintézni

Ezt már most el kell kezdeni a földeken: hamarosan késő lesz elintézni

agrarszektor.hu
A számos ősszel csírázó gyomnövény ismerete és ellenük való hatékony védekezés tervezése nagyban hozzájárul a magas hozamú és jövedelmező termés eléréséhez az őszi vetésű kalászos kultúrákban. Mindemellett az időben elvégzett őszi gyomirtással csökkenthető a tavaszi növényvédelmi kezelések száma is. Ezért a magyar kalászos gabonatermesztőknek már most el kell kezdeniük megtervezni az őszi gyomirtás technológiáját, hogy kiiktassák azokat a gyomokat, amelyekkel a növénynek versenyeznie kell a vízért vagy a tápanyagért.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gazdálkodók számára a hatékony védekezés első lépése az ősszel csírázó különböző gyomok azonosítása, mivel az egyszikű gyomok kiirtása, amelyek csírázáskor csak egy sziklevelet hoznak, teljesen más stratégiát igényel, mint a kétszikű gyomoké, amelyek magja csírázáskor két sziklevelet hajt ki és az ellenük való védekezés már kora ősszel megkezdődhet. A gyomfelismerés során segítségükre vannak olyan határozó jegyek, amelyek ismeretében könnyebb a beazonosítás. Ilyen például a levéllemez színe, a hegyesedő vagy tompa levélcsúcs, a levél szőrözöttsége vagy a gyökérzet típusa - írja közleményében a Corteva Agriscience.

A növényvédelmi kezelések időzítése tervezésekor fontos tudni, hogy a gyomirtó szerek hatáskifejtése lassabb a hidegebb, téli időszakban. Ha a gyomnövények intenzívebb növekedési szakaszában, az ősz során kerül sor a kezelésre, gyorsabban tud hasznosulni a gyomirtó szer hatóanyaga. Nagyon fontos az is, hogy mennyire fejlett a gyomnövény, amely segít a kezelések időzítésében. A különböző gyomnövények korai fonológiai stádiumban a legérzékenyebbek a növényvédő szerek hatóanyagaira. Például a nagy széltippan esetében ez az 1-3 leveles állapotot jelenti, amit ez a gyomnövény már ősszel, szinte a kultúrnövény kelésével egyidőben elér.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 14. 14:01