Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.03. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.03. kedd

agrarszektor.hu
Napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, csapadék nem valószínű - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.09.03.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.09.03.) napon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.09.03.) napon.

2024.09.03. kedd: Napos idő várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, csapadék nem valószínű. A keleties szél csak helyenként élénkülhet meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között várható. Késő estére általában 17 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket, de folytatódik a kánikula, amely tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A következő napon várható időjárás

2024.09.04 szerda: Napos időre számíthatunk kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem valószínű. A keleti szél többnyire mérsékelt marad. A csúcsérték 31 és 36 fok között alakul.

Friss híreink:

Egyre több a baj ezzel a magyar gyümölccsel: mi lesz sokak kedvencével?

A körte az ősz egyik elengedhetetlen alapanyaga, mondhatni, szimbóluma is egyben. Az elmúlt idők nehézségei azonban ezt az ágazatot is megtépázták, nem voltak könnyű helyzetben a termelők. Az már látszik, hogy lesz elég körte idén Európában, de ez még így is az utóbbi 10 év egyik legkevesebbjének számít. Ami hazánkat illeti, jól látszik, hogy az elmúlt években visszaesett a termésmennyiség, ráadásul az átlagárak is emelkedtek évről évre. A hazai 80 ezer hektáros ültetvényfelület mintegy 40-50%-a korszerűtlen, potenciálisan versenyképtelen, 25-30%-a jelenleg nem eléggé hatékony, de fejleszthető, míg a maradék 25-30%-a - mely néhány száz termelő vállalkozást jelent - tekinthető igazán professzionális, versenyképes felületnek

A messiást sem várták úgy, mint a szeptemberi esőt

A következő néhány hétben dől el, hogy a termelők hogyan futnak neki az őszi vetéseknek és ezáltal a következő szezonnak a tipikusnak semmiképpen nem nevezhető 2024-es nyár után. A szeptemberre remélt csapadék még rendezheti a mára tragikusan kiszáradt földeket, így egyelőre van idő a kalászosok vetéséig – igaz, a repce esetében már sürgősebb lenne az eső megérkezése. Ha lesz is csapadék, a tanulságok egyértelműek, a jó megoldás már kevésbé. Biztos, hogy változtatni kell az eddigi gyakorlaton, de a lapunk által megkérdezett termelők máshova helyezték a hangsúlyokat. Van, aki a táblaspecifikus termelésre és a jól megalapozott önköltségszámításra építene az alternatív növények helyett, más viszont lát fantáziát a cirokban. Az öntözés persze továbbra is mindent visz – már ahol ez megoldható.

Vetés szeptemberben: itt a lista, ezeket a zöldségeket most is ültetheted

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk, kihasználjuk az egyébként alapesetben üres talajt, és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején. Hazánkban számos növény vethető vagy ültethető szeptemberben, köztük olyan egynyári, szívós növények, mint a cserepes körömvirág amely néhány héttel korábban virágozik majd, mint a tavaszi vetésű társaik. A zöldségek tekintetében az olyan növényeket, mint a fokhagyma és a lóbab, már most el lehet ültetni, hogy a következő tavasszal, illetve is nyáron korábban lehessen betakarítani.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Újult erővel tarolja le Magyarországot az osztrák boltlánc: retteghet a JYSK és az IKEA?

Közzétette a tavalyi évi üzleti beszámolóját a Mömax és Möbelix áruhazak üzemeltetője, amely időközben magába olvasztotta az XXXLutz boltokat is. Megtörtént az az egyesülés, amelytől már 5 éve is tartottak a hazai bútorboltok. A beolvadás hatására a cég nettó bevételei már súrolják a JYSK számait, a következő években kiéleződhet a verseny a lakberendezési láncok között. A friss számok alapján az IKEA-nak egyelőre nincs mitől tartania, a trónkövetelők együttes erővel sem érhetnek a nyomába.

Nem csak hatalmas károkat okoz, csípni is képes ez a poloskafajta: te láttad már a kertedben?

A klímaváltozás miatt nem csak az időjárásban, de a minket körülölelő természetben is észlelhetünk változásokat. Az utóbbi időszakban rengeteg új bogár és rovar ütötte fel fejét hazánkban, amelyek az egyre melegebb időjárási viszonyoknak örvendve, hegyre-halomra szaporodtak tovább, ezzel kárt okozva a magyar földek növényvilágában. Az agráriumban lehetett elsőként észrevenni a változásokat, de egyre többet hallani az erdőkben pusztítást végző új, invazív rovarokról is. Jelenleg a legnagyobb problémát a csipkéspoloska okozza, ugyanis ez a faj, fokozatosan szürkíti el a tölgyfák levelét, ezzel egyenesen a pusztulásba taszítva azt. Most annak jártunk utána, milyen súlyos a helyzet a hazai településeken, erdőkben: mekkora veszélyt jelent a csipkéspoloska?

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 06:03