Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.05. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.05. csütörtök

agrarszektor.hu
Túlnyomóan derült, száraz időre számíthatunk - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.09.05.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.09.05.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.09.05.) napon.

2024.09.05. csütörtök: Túlnyomóan derült, száraz időre számíthatunk. A nyugati, délnyugati határ közelében lehet kicsivel több a felhő, amelyből nem kizárt egy-egy zápor. Az északkeleti, keleti szél többfelé lesz élénk, néhol erős.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között várható, északkeleten lesz a kevésbé meleg idő. Késő estére 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket, de folytatódik a kánikula, amely tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A következő napon várható időjárás

2024.09.06 péntek: Hazánk északkeleti harmadán napos idő várható kevesebb gomoly- és fátyolfelhővel. Másutt erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Főleg az ország délnyugati felén valószínű szórványosan záporeső, zivatar, északkeleten kisebb a csapadék esélye. Többfelé megélénkül, néhol megerősödik a keleti, délkeleti szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A csúcsérték 28, 34 fok között valószínű.

Friss híreink:

Most már biztos: sürgős megoldás kellene a magyar földek súlyos vízhiányára

Le kell számolni azzal a téves hiedelemmel, hogy Magyarország nem vízben gazdag ország, mivel a vizeink 94%-a külföldről érkezik és több víz folyik ki az országból, mint amennyi beérkezik  - hangzott el a Portfolio Sustainable World 2024 konferencián. A szakemberek szerint a következő években komoly lépéseket kell tenni az ország vízkészletének megóvása és visszapótlása érdekében, ellenkező esetben ugyanis több iparág, köztük a mezőgazdaság is víz nélkül maradhat. A szakértők úgy látták, hogy a helyzet kezelésére már vannak ötletek, bizonyított módszerek és javaslatok, már csak el kellene kezdeni alkalmazni és megvalósítani ezeket.

Fordulóponthoz értünk: most dől el a magyar gyümölcstermesztés jövője?

Nehéz és bizonytalan időszak előtt áll a magyar gyümölcstermesztés, a klímaváltozás és hatásai, a hazai gyümölcsösök állapota és a munkaerőhiány egyre komolyabb problémát jelent a hazai termelőknek, a kihívásokra minél előbb megoldást kell találni. Erről Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke beszélt az Agrárszektornak, aki idén is részt fog venni a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián. A szakember szerint a rendezvényen szóba fog kerülni, milyen lehetőségek rejlenek a Közös Agrárpolitika támogatási jogcímeiben, ahogy azt is elemezni fogják, mely fejlesztéseket és beruházásokat preferálják a magyar gazdák, és hogy ezek milyen következményekkel járhatnak az ágazat egészére nézve.

Afrika globális szereplő lehet, ha elvégzi a házi feladatát

Afrika hatalmas területe, természeti erőforrásai és egyre növekvő népessége révén jelentős mezőgazdasági és élelmiszeripari potenciállal rendelkezik. A kontinens különböző részein található termékeny földek, bőséges vízforrások és változatos éghajlati viszonyok lehetőséget teremtenek az agrártermelés nagyarányú fejlesztésére. Ugyanakkor Afrika mezőgazdaságának és élelmiszeriparának fejlődését számos kihívás is akadályozza, amelyek kezelésére a jövőben komoly erőfeszítéseket kell tenni.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ezeken a településeken tömörül a magyar dolgozók krémje: ennyit tesznek zsebre

A magas presztízsű szakmákat űzők leginkább az ország középső és észak-nyugati térségeiben élnek, Pest vármegyében például több mint 25%-uk található. A legtöbb ilyen szakmát ellátó lakos Pest vármegye településein él, míg a legkevesebb arányban az Észak-Alföld és Szabolcs-Szatmár-Bereg térségeiben találhatók. Pest vármegyében 25%-ra tehető a magas presztízsű foglalkoztatásban foglalkoztatottak aránya, míg több más vármegyében ez az érték alig éri el a 12-13%-ot is.  A top 10 magas presztízsű foglalkoztatásban dolgozók arányával rendelkező települések között azonban megjelenik a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tornakápolna is, ami évről-évre az ország leggazdagabb települése. 

Külföldiek mozdultak rá a magyar vidékre, tucatjával vásárolják fel ezeket a házakat: vajon mit tudnak?

Érdekes dolog történik Magyarország északi határvidékén. Tömegével érkeznek a szlovákok Zemplém megyébe, hogy belakják a kiüresedő falvak olcsón megvehető házait. Láttunk már hasonlót idehaza, jöttek és vásárolták az ingatlanokat a németek és a hollandok is, de az elmúlt években egyre több orosz és kínai is megjelent a piacon. Ingatlanszakértők segítségével próbáltuk körbejárni a témát, mit mutatnak a számok, ők mit tapasztalnak: hol a legkelendőbb a magyar ingatlan?

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34