Váratlan hírek jöttek a világ paradicsomterméséről: erre senki sem számított

Váratlan hírek jöttek a világ paradicsomterméséről: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Az északi félteke legtöbb termőterületén és Brazíliában már javában folyik a betakarítás. És bár az időjárás több helyen is okozott problémákat a termelőknek, a szakemberek a várható visszaesések ellenére is többnyire optimisták voltak a várható eredményeket illetően - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

AMITOM ORSZÁGOK

Bulgáriában jól halad a szezon, a betakarítás mintegy 25%-a már befejeződött, a terméshozam 60 t/ha körül van, a Brix érték 5,1. Az elmúlt két hét magas hőmérsékletei napégést és közönséges takácsatka kártételt okoztak, ellenben a kalciumot tartalmazó növekedésszabályozóknak köszönhetően nincs csúcsrothadás. A betakarítás október 5-10. között fejeződik be, a teljes mennyiség várhatóan 60 ezer tonna lesz.

Egyiptomban a két héttel ezelőtti helyzetkép óta semmi változás nem történt, ami így szólt: A folytatódó hőhullám befolyásolja a jelenlegi nyári és a közelgő késő nyári termés hozamát. Ennek következtében a mennyiség 15%-os csökkenése várható, ami 780 ezer tonnáról 663 ezer tonnára csökkentené a teljes mennyiséget. Pozitívum, hogy Egyiptomban 3-4 szezon van, a következő téli betakarítás várhatóan november közepén kezdődik, valamint az összes kijelölt területet a tervek szerint beültetik.

Franciaországban eddig valamivel több, mint 40 ezer tonnát, azaz a teljes előrejelzés 22%-át dolgozták fel a délkeleti régióban, a délnyugati régióban most kezdődik a betakarítás. A hőhullámot követően a hőmérséklet 28-30 Celsius-fok mozog, délkeleten széllel.  A betakarítás csúcspontja az elkövetkező héten érkezik, amikor elkezdik a középső/kései paradicsom betakarítását. A minőség jó, a termésmennyiség rendben van, némi takácsatka kártétel jellemző, az eddigi átlagos Brix-érték 5,1.

Görögországban korán kezdődött a szezon, az előrejelzés szerinti mennyiség 58%-át már feldolgozták. A minőség normális, a Brix 5,1. A közelmúltban a központi régióban és délnyugaton némi eső lassította a betakarítást, de az időjárásról általánosságban elmondható, hogy jó.

Magyarországon a betakarított terület több, mint egyharmada a teljes termőterületnek. Az átlagos Brix-érték 5 fölött van. Az időjárás továbbra is meleg és száraz, elszórtan helyi csapadékkal. Az idei július volt a legmelegebb és a 7. legszárazabb július 1901 óta. Az előrejelzés változatlan marad.

Irán déli részén még tart a betakarítás, nyugaton már megkezdődött, ellenben északon késik, ahol csak a hónap végén és főként szeptemberben kezdődik. A hőmérséklet még mindig nagyon magas, 40 Celsius-fok körül van. Idén körülbelül 20-25%-kal kevesebb termés várható, nagyon magas áron, ami ellen a feldolgozók küzdenek, mivel az olcsóbb kínai termeléssel kell versenyezniük a piacukon. Az előrejelzés továbbra is 1,5-1,6 millió tonna.

Olaszország északi részén a legutóbbi adatok szerint augusztus 11-ig 675 ezer tonna termést dolgoztak fel, 5,18 és 4,7-os átlagos Brix-értékkel. A becslések szerint 300-350 ezer tonnát takarítottak be, így augusztus 18-án az összes betakarított mennyiség megközelítőleg egymillió tonna volt, ami nagyjából 20%-kal alacsonyabb, mint az elmúlt öt év átlaga, az időjárás miatti halmozott késedelem és a korai termés alacsonyabb hozamai miatt. A betakarítás nagy része (kb. 60%) szeptemberben lesz. Az augusztus 18-20-i esőzések leállították vagy lelassították a betakarítást. A teljes mennyiség a késői betakarítástól függ.

Délen augusztus 11-ig 1,1 millió tonnát dolgoztak fel, ami több, mint 2023-ban, de körülbelül a 2022-es szintnek felel meg. A Brix érték alacsonyabb a szokásosnál. Az esőzések miatt a betakarítás lelassult leginkább a Tirrén oldalon (Toscana, Lazio és Campania), és kevésbé Pugliában. Az Occhito gátat lezárták, ami aggodalomra ad okot a késői termés miatt. Az előrejelzés továbbra is 5,5 millió tonna, de a végső eredmény a szeptemberi időjárástól függ.

Portugáliában a szezon harmadik hetében járnak, minden üzem jól halad, a termés mintegy 21%-át betakarították. Nemrég három napig 37-40 Celsius-fokos hőhullám volt, de a hőmérséklet mostanra visszatért 28-29 Celsius-fok körülre. Nagyon szeles a nyár, de ez jó, mert segít a betegségek elleni küzdelemben és csökkenti az éjszakai hőmérsékletet. Az előrejelzésben nincs változás.

Spanyolországban mostanra az összes feldolgozó megkezdte működését, beleértve az északi részeket is, ahol augusztus 10-15. körül kezdődött a betakarítás. Eddig a teljes előrejelzésnek mintegy 27%-át dolgozták fel, ami alacsonyabb a szokásosnál. Andalúziában és Extremadurában továbbra is magas a hőmérséklet, ami befolyásolja a termesztés szokásos menetét, de a minőség általában jónak tűnik. Szeptember közepétől erős nyomás nehezedik a feldolgozókra, de az előrejelzésben nincs változás. 

Tunéziában már csak 6 feldolgozó üzem működik, amelyek napi 4 ezer tonnát dolgoznak fel. Eddig 873 ezer tonna paradicsomot dolgoztak fel, régiós bontásban az alábbiak szerint: 43% Cap Bon, 14% Grand Tunis, 31% Béja és Kef (északnyugat), 13% Kairuán (dél).

Törökországban most a Bursa régió van a csúcson, ellenben szeptemberben még nagy mennyiségeket fognak feldolgozni. A déli területek még mindig erőteljesen jelen vannak, a paradicsom még mindig a földeken van. A minőség általában jó, de a Brix érték a szokásosnál alacsonyabb: 4,6-4,7. Nincs változás az előrejelzésben. A várható teljes mennyiség mintegy 40%-át már feldolgozták.

MÁS WPTC ORSZÁGOK

Brazíliában a betakarítás a tervek szerint halad, eddig nem történt változás. A vártnál magasabb Brix-értékre lehet számítani, de ez a következő hetekben fog megerősítést nyerni.

Kaliforniában a becslések szerint ezen a héten 956 971 tonnát dolgoznak fel. Az augusztus 24-én záruló hétre 5 144 645 tonnát fognak feldolgozni. A betakarítás továbbra is jól halad az egész államban, mivel alapvetően a teljes feldolgozási kapacitás működik. Jelenleg a terméshozamok továbbra is a szerződéses szintek közelében teljesítenek. Kaliforniában júniusban és júliusban szokatlanul magas hőmérsékletet tapasztaltak. A későbbi betakarítás során arra számítanak, hogy a terméshozamok alacsonyabbak lesznek, mint az idényben eddig tapasztaltak, főként a korábbi hőség miatt. A NASS/USDA augusztus vége felé fogja közzétenni az új termésbecslést.

A betakarítás Kanadában augusztus közepén kezdődött, mostanáig körülbelül 7%-on fejeződött be. Az eddigi termés rendben van, remélhető, hogy a szerződéses mennyiséget az idei év időjárási kihívásai és az egyes régiókban megnövekedett betegségnyomás ellenére is el lehet érni.  

A kínai előrejelzés továbbra is 11 millió tonnát mond. Japánban ezzel szemben a július végi heves esőzések és az augusztus eleji tájfun a Tohoku régió egyes részein lecsökkent termést eredményezhet. A feldolgozandó paradicsom összmennyisége 29 ezer tonna lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31