Nincs megállás: döbbenetesen nagyra nőtt a paradicsom globális piaca

Nincs megállás: döbbenetesen nagyra nőtt a paradicsom globális piaca

agrarszektor.hu
Június közepén Budapesten találkoznak a világ paradicsomfeldolgozó iparának legnagyobb szereplői. A World Processing Tomato Council (WPTC - Ipari Paradicsom Világtanács) és a International Society for Horticultural Science (ISHS - Nemzetközi Kertészettudományi Társaság) ugyanis Magyarországon tartja világkongresszusát és szimpóziumát, amelyet első alkalommal tartanak hazánkban. Az esemény jelentőségét adja, hogy a paradicsom ma a világ vezető feldolgozásra szánt zöldségeinek egyike.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A globális ipari paradicsom feldolgozói és termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre június 9-12. között. Az Ipari Paradicsom Világtanács és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság ugyanis mintegy 400 szakember részvételével Magyarországon tartja a 15. világkongresszusát és 17. szimpóziumát. Ezzel kapcsolatban Palotás Gábor, az Univer Product Zrt. kutatásfejlesztési és minőségügyi vezérigazgató-helyettese elmondta,

a magyar ipari paradicsomszektor termelési volumene világviszonylatban csekély, azonban a hazai ellátásban igen jelentős súlyt képvisel. Ráadásul a kutatási, a termelési és az ipari feldolgozási szektorok szakmailag, illetve technológiailag is világszínvonalúak. Ennek köszönhetően sikerült ezt a kimagasló rendezvényt Magyarországra hozni.

A konferencián az iparág szereplői, kutatási szakemberei és adatelemzői egyaránt megjelennek: így többek között a Bayer Vegetable Seeds, a Tomato Europe, az Euromonitor, az Aarhusi Egyetem vagy a Kaliforniai Egyetem Davisi Oktatási Iskolája részéről is vannak előadók. A tervek szerint áttekintik és megvizsgálják az új és feltörekvőnek mondható mezőgazdasági trendeket, elemzik a globális paradicsomipar helyzetét. Emellett terítékre kerülnek a feldolgozási terület legújabb innovációi, valamint az is, hogy milyen további trendek körvonalazódnak ezen a téren, de a mesterséges intelligencia által biztosított lehetőségekre is kitérnek. Ezen felül a globális piaci irányokat és fogyasztói preferenciákat is megvizsgálják a konferencia során. Az esemény része az Univer Product kecskeméti paradicsomüzemébe és mintagazdaságának meglátogatása is.

Évente közel 40 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel globálisan

Világviszonylatban a friss paradicsom éves termelése megközelítőleg 180 millió tonnát tesz ki. Ennek a volumennek a negyedét termesztik közvetlenül a feldolgozóipar számára, amelynek köszönhetően a paradicsom a világ vezető feldolgozásra szánt zöldségeinek egyike. A WPTC által összesített adatok szerint így a globális élelmiszeripar legnagyobb márkáihoz tartozó üzemekben évente mintegy 39-41 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel. Az Euromonitor által a szervezetnek készített friss kutatás egyébként a világ paradicsomfeldolgozó szektorát mintegy 150 milliárd euró termelési értékűre teszi, s a prognózisok szerint ez 2027 végére meghaladja majd a 160 milliárd eurót.

A világ legnagyobb feldolgozójának az Egyesült Államok, azon belül is Kalifornia - itt összpontosul az USA szinte teljes kapacitása -, valamint Kína és Olaszország számít. Magyarország is fent van a világ „paradicsomtérképén”. A szervezet adatai szerint a 2023-as mintegy 110 ezer tonnás hazai ipar súlya 50 ezer tonnával marad el a francia ipar teljesítménytől. Ezzel Magyarország Európában a 10. legnagyobb paradicsomfeldolgozó országnak számít.

Óriási a koncentráció az ágazatban

Bár sok országban jelen van az iparág, a feldolgozás mégis erősen koncentrált. A tíz legnagyobb állam adja a világ éves termelésének mintegy 83%-át. Az elmúlt években azonban a tíz országon kívüli feldolgozott mennyiség is folyamatosan növekszik, és a Top10 részesedése a globális teljesítményből egyre mérséklődik.

A legfrissebb, 2021-es adatok szerint a főbb feldolgozó és nemzetközi kereskedelemben résztvevő országok mintegy 6,9 millió tonna készárut exportáltak három vezető kategóriában: a paradicsomsűrítmény (3,4 millió tonna), a paradicsomkonzerv (1,9 millió tonna) - egészben vagy darabokra vágva -, illetve a paradicsom szósz és ketchup (1,6 millió tonna). Ezzel az ágazat egyértelműen a globális élelmiszeripar fő szereplői közé tartozik. Érdekes adat, hogy a világszerte exportált paradicsomkonzerv több mint háromnegyede Olaszországból származik.

A gyorséttermek is segítik a globális fogyasztás növekedését

Globális szinten továbbra is Észak-Amerika a fő fogyasztási régió, megelőzve az Európai Uniót és a közel-keleti régiót. A WPTC adatai szerint összességében az mondható el, hogy alapvetően a magas életszínvonalú nemzetek sajátossága a jelentősebb fogyasztás. Másik érdekes jelenségként hívják fel a figyelmet arra, hogy a fogyasztás a szerényebb keresletet mutató országokban is emelkedik, ami a „nyugati stílusú” étrendek terjedésével, valamint a gyorséttermek megjelenésével magyarázható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?