Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A globális ipari paradicsom feldolgozói és termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre június 9-12. között. Az Ipari Paradicsom Világtanács és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság ugyanis mintegy 400 szakember részvételével Magyarországon tartja a 15. világkongresszusát és 17. szimpóziumát. Ezzel kapcsolatban Palotás Gábor, az Univer Product Zrt. kutatásfejlesztési és minőségügyi vezérigazgató-helyettese elmondta,
a magyar ipari paradicsomszektor termelési volumene világviszonylatban csekély, azonban a hazai ellátásban igen jelentős súlyt képvisel. Ráadásul a kutatási, a termelési és az ipari feldolgozási szektorok szakmailag, illetve technológiailag is világszínvonalúak. Ennek köszönhetően sikerült ezt a kimagasló rendezvényt Magyarországra hozni.
A konferencián az iparág szereplői, kutatási szakemberei és adatelemzői egyaránt megjelennek: így többek között a Bayer Vegetable Seeds, a Tomato Europe, az Euromonitor, az Aarhusi Egyetem vagy a Kaliforniai Egyetem Davisi Oktatási Iskolája részéről is vannak előadók. A tervek szerint áttekintik és megvizsgálják az új és feltörekvőnek mondható mezőgazdasági trendeket, elemzik a globális paradicsomipar helyzetét. Emellett terítékre kerülnek a feldolgozási terület legújabb innovációi, valamint az is, hogy milyen további trendek körvonalazódnak ezen a téren, de a mesterséges intelligencia által biztosított lehetőségekre is kitérnek. Ezen felül a globális piaci irányokat és fogyasztói preferenciákat is megvizsgálják a konferencia során. Az esemény része az Univer Product kecskeméti paradicsomüzemébe és mintagazdaságának meglátogatása is.
Évente közel 40 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel globálisan
Világviszonylatban a friss paradicsom éves termelése megközelítőleg 180 millió tonnát tesz ki. Ennek a volumennek a negyedét termesztik közvetlenül a feldolgozóipar számára, amelynek köszönhetően a paradicsom a világ vezető feldolgozásra szánt zöldségeinek egyike. A WPTC által összesített adatok szerint így a globális élelmiszeripar legnagyobb márkáihoz tartozó üzemekben évente mintegy 39-41 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel. Az Euromonitor által a szervezetnek készített friss kutatás egyébként a világ paradicsomfeldolgozó szektorát mintegy 150 milliárd euró termelési értékűre teszi, s a prognózisok szerint ez 2027 végére meghaladja majd a 160 milliárd eurót.
A világ legnagyobb feldolgozójának az Egyesült Államok, azon belül is Kalifornia - itt összpontosul az USA szinte teljes kapacitása -, valamint Kína és Olaszország számít. Magyarország is fent van a világ „paradicsomtérképén”. A szervezet adatai szerint a 2023-as mintegy 110 ezer tonnás hazai ipar súlya 50 ezer tonnával marad el a francia ipar teljesítménytől. Ezzel Magyarország Európában a 10. legnagyobb paradicsomfeldolgozó országnak számít.
A feldolgozásra szánt paradicsom fő termőterületei a mérsékelt égövi övezetekben találhatók. A munka döntő része az északi féltekén zajlik, ahol a világ termésének több, mint 90%-át dolgozzák fel. A fennmaradó mennyiség jut a déli félteke országaira. Utóbbiak közül kiemelkedik Chile. Az egyenlítőtől délre ez az ország az egyetlen, ahol 1 millió tonnányit vagy annál több többet dolgoznak fel.
Óriási a koncentráció az ágazatban
Bár sok országban jelen van az iparág, a feldolgozás mégis erősen koncentrált. A tíz legnagyobb állam adja a világ éves termelésének mintegy 83%-át. Az elmúlt években azonban a tíz országon kívüli feldolgozott mennyiség is folyamatosan növekszik, és a Top10 részesedése a globális teljesítményből egyre mérséklődik.
A legfrissebb, 2021-es adatok szerint a főbb feldolgozó és nemzetközi kereskedelemben résztvevő országok mintegy 6,9 millió tonna készárut exportáltak három vezető kategóriában: a paradicsomsűrítmény (3,4 millió tonna), a paradicsomkonzerv (1,9 millió tonna) - egészben vagy darabokra vágva -, illetve a paradicsom szósz és ketchup (1,6 millió tonna). Ezzel az ágazat egyértelműen a globális élelmiszeripar fő szereplői közé tartozik. Érdekes adat, hogy a világszerte exportált paradicsomkonzerv több mint háromnegyede Olaszországból származik.
A gyorséttermek is segítik a globális fogyasztás növekedését
Globális szinten továbbra is Észak-Amerika a fő fogyasztási régió, megelőzve az Európai Uniót és a közel-keleti régiót. A WPTC adatai szerint összességében az mondható el, hogy alapvetően a magas életszínvonalú nemzetek sajátossága a jelentősebb fogyasztás. Másik érdekes jelenségként hívják fel a figyelmet arra, hogy a fogyasztás a szerényebb keresletet mutató országokban is emelkedik, ami a „nyugati stílusú” étrendek terjedésével, valamint a gyorséttermek megjelenésével magyarázható.