Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.10. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.10. kedd

agrarszektor.hu
A Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, és már a keleti országrészben is szakadozik a felhőzet, de arrafelé maradnak tartósan borult tájak is - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.09.10.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.09.10.) napon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.09.10.) napon.

2024.09.10. kedd: A Dunántúlon gomolyfelhők zavarják időszakosan a napsütést, és már a keleti országrészben is szakadozik a felhőzet, de arrafelé maradnak tartósan borult tájak is. A csapadékrendszer fokozatosan gyengül, a tartós eső legtovább északkeleten tart ki. Emögött elsősorban a Dunától keletre helyenként záporok is kialakulhatnak. Az északnyugati, északi szél a keleti harmad kivételével többfelé lesz erős, helyenként viharos. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 26 fok között valószínű, ennél hűvösebb idő a tartósan felhős, csapadékos keleti, északkeleti tájakon lehet.
Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Hideg fronthatás várható, amely főként a nyugati országrészben élők körében okozhat panaszokat. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás, ingerlékenység többeknél előfordulhat. Erősödhetnek az ízületi betegségben szenvedők panaszai, fokozódik a görcshajlam.

A következő napon várható időjárás

2024.09.11 szerda: A keleti tájakon tovább szakadozik, majd gomolyosodik a felhőzet, ott többórás, máshol a kevés felhő mellett sok napsütés várható. Főként a keleti tájakon van esély néhol gyenge csapadék kialakulására. A szél csak helyenként élénkülhet meg. Délután többnyire 22, 27 fok valószínű.

Friss híreink:

Sokan nem tudnak a szabályokról: csak így lehet most traktort vezetni itthon

Bár a legtöbben csak akkor látnak traktorokat, kombájnokat és egyéb mezőgazdasági gépeket, ha szántóföldek mellett járnak, azt azért mindenki tudja, hogy valahogyan ezeknek a gépeknek is el kell jutniuk oda a telephelyükről. Hacsak a vezetők nem akarnak a "kertek alatt", jelöletlen utakon és "rövidítéseken" át közlekedni, akkor bizony fel kell hajtaniuk a közutakra is. Ezért van az, hogy az aratási időszakban látszólag megszaporodnak ezek a járművek az utakon, mivel azonban nagyobbak, lassabbak és több helyre van szükségük a manőverezéshez, gyakran feltartják a forgalmat. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ezekre a gépekre teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a forgalomban részt vevő többi gépjárműre.

Megszólaltak a borászok: emlékezetes évjárat lehet 2024

Az aszály miatt kisebb mennyiség, de potenciálisan kiemelkedő minőség jellemezheti az idei, tipikusnak semmiképpen sem mondható évjáratot – mondták el az Agrárszektornak nyilatkozó borászok. A csapadékhiány és a forró, napos nyár miatt kisebbre fejlődött bogyókban élénk színek és sok cukor rejtőzik, amelyek több fajta esetében is szép illatokkal párosulnak. A vörösborok esetében ugyanakkor néhol már sok a jóból: a túlzott tanninosság miatt fennáll a veszélye annak, hogy a jókat ígérő tételek is durva, karcos, nehezen fogyasztható jegyeket mutatnak majd. Sok múlik most a borász szakértelmén és az óvatosságon, ha azonban a kíméletesség eredményre vezet, csillagos évjárat lehet 2024.

Hiába az aszály, őszre is lesz elegendő hazai vetőmag

A jelenlegi aszályhelyzet egyetlen gazdálkodót sem kímélt és nincs ez másképp a vetőagágazatban sem, de a Vetőmag Szövetség elnöke kiemelte, hogy elegendő mennyiségű vetőmag áll rendelkezésre. A sikeres mezőgazdasági termelés egyik alapfeltétele a megfelelő minőségű vetőmag, így kampány keretein belül ösztönzik a gazdákat a fémzárolt termékek alkalmazására. Az Agrárszektor a vetőmagszektor helyzetéről Takács Gézával, a Vetőmag Szövettség elnökével beszélgetett.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Itt élnek tömegével a hitelcsapdába került magyar fiatalok: sosem dolgoztak, máris milliókkal tartoznak

Több mint 20 év telt el azóta, hogy 2001-ben létrehozták a felsőoktatásban részt vevő diákokat támogató Diákhitel Központ Zrt-t. Az azóta eltelt közel negyed évszázadban több mint félmillió szerződés köttetett a Diákhitel Központ és a diákok között, összesen mintegy 500 milliárd forint értékben. De vajon mi a helyzet most? Az alábbiakban a Diákhitel Központtól kikért adatok alapján többek között bemutatjuk, hány szerződés van jelenleg érvényben, ezek mekkora összeget jelentenek, illetve azt is, hogy az ország mely részei vannak a leginkább eladósodva.  

Régen minden hazai településen volt: mégis, hova tűntek a magyar kék kutak?

Az elmúlt években jelentősen megcsappant a vidék egykori egykori tájképének számító kék kutak száma. Ahogyan az idei nyári hőség is megmutatta ezek a kutak kifejezetten hasznosak lehetnek a meleg napokban. Ennek ellenére manapság már csak elvétve találkozni velük. A Magyar Víziközmű Szövetség a HelloVidék megkeresésére elárulta, hogy ezek a közkutak az önkormányzatok hatáskörébe tartoznak, és ők a fenntartóik. Az, hogy jelenleg mennyi ilyen valóban működő kék kút lehet az országban nehéz megbecsülni, az azonban biztos, hogy jelenlétük az évtizedek során szervesen beleívódott a vidék arculatába.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?