Telibe kapta a fagy a fákat: nem örülhetnek ezek a német termelők

Telibe kapta a fagy a fákat: nem örülhetnek ezek a német termelők

agrarszektor.hu
A tavalyihoz képest 15 százalékkal csökken a szilvatermés volumene Németországban. A virágzást telibe kapó késő tavaszi fagyok és a csapadékos időjárás okozott jelentős kiesést, de a legfőbb termesztőkörzetben jó termés várható.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) prognózisa szerint a 2024-es évben a német szilvatermés volumene 37,1 ezer tonna körül várható, ami 15,3%-kal (6,7 ezer tonnával) kevesebb, mint 2023-ban, az elmúlt 10 év 45 ezer tonna körüli átlagához képest pedig 17,6%-os (7,9 ezer tonnás) csökkenést jelent - írja a FruitVeB. Az idei termésbecslésekben óriásiak a regionális különbségek, de szinte valamennyi szövetségi államban kisebb termést várnak, mint az előző években, elsősorban a virágzás idején bekövetkezett késő tavaszi fagyok és a csapadékos tavaszi időjárás miatt.

Egyedül Baden-Württembergben, pont a szilvatermesztés szempontjából legfontosabb szövetségi államban (1700 hektáros termőterület) várható jóval (csaknem 30%-kal) a tízéves átlag feletti, 21,7 ezer tonna körüli termés. A második legnagyobb szilvatermő területtel (900 hektár) rendelkező Rajna-vidék-Pfalz tartomány gyümölcstermesztői 6,6 ezer tonnás mennyiségre számítanak, ami 40%-kal kisebb az elmúlt tíz év átlagánál. Főként a baden-württembergi pozitív termésbecsléseknek köszönhetően e két szövetségi állam gyümölcstermelői 2024-ben várhatóan a összes németországi szilva 76,2%-át fogják betakarítani (az országos termőterület 63,1%-áról). Németországban jelenleg a tavalyival megegyező, 4100 hektáron termesztenek szilvát árutermelő gazdaságokban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 17. 09:47