Bejutott a károsító Magyarországra is: vigyázz, meglepő mire képes

Bejutott a károsító Magyarországra is: vigyázz, meglepő mire képes

Nagy Z. Róbert
Új kártevője jelent meg hazánkban idén a fügének, a fekete fügelégy, melynek kártétele hasonló a füge esetén, mint a dióban a dióburokfúró légy kártétele. A helyzetet nehezíti, hogy fügére egy növényvédőszer engedély okirata sincs kiterjesztve.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Medve Zsolt a fugesember.hu blogjában számolt be először arról, hogy hazánkban is megjelent a fekete fügelégy, ami itthon egy újnak számító kártevője e növényfajnak. A megjelenésére sajnos előbb utóbb számítani lehetett, hiszen egy nem honos faj - esetünkben a füge - egyedszáma ahogy növekszik, úgy észreveszik ezt a kórokozói és kártevői is, ezért megjelennek. A füge és kártevői is melegkedvelők, jól bírják a szárazságot, ami összecseng a klímaváltozás kapcsán a hazánkban tapasztalható megváltozott körülményekkel.

A fekete fügelégy megjelenése Magyarországon

A fekete fügelégy (Silba adipata) a közönséges füge (Ficus carica) egy igen ádáz kártevője, amely a cseresznyelegyekhez, vagy a dióburok-fúrólégyhez hasonló módon károsít. Angol nyelvterületen Black fig fly-nak nevezik, innen ered a közismert rövidítése is, a BFF. Képes a termés egy részét, vagy akár az egészét emberi fogyasztásra alkalmatlanná tenni azáltal, hogy a lárvái a termésekbe berágva magukat belülről károsítják azokat. A fekete fügelégy a hivatalos források szerint eddig nem volt jelen hazánkban, ugyanakkor az utóbbi két évben hazai forrásokból is kaptam olyan jelzéseket, fényképeket, amelyek arra engednek következtetni, hogy hazánkban is megjelent, nem csak a környező országokban (Ausztria, Németország, Horvátország). Sőt, idén augusztus közepe körül én is találtam két olyan fügét a saját kertemben, amelyikben nyüvek voltak, és a fekete fügelégy tipikus kárképét mutatták. A lárvákat begyűjtöttem, melyek másnapra bebábozódtak, és egészen 10 napig bábállapotban voltak, majd a 11. nap reggelén már ott repkedtek a kikelt legyek a dobozban. Ezeket eljuttattam a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpontba, ahol megtörtént a rovar azonosítása, így hivatalosan is kimondható, amit eddig nem hivatalosan is sejtettünk: hazánkban is megjelent a fekete fügelégy

- mondta az Agrárszektornak Medve Zsolt.

Ez már a sokadik kártevője a fügének, hiszen előbb a füge-levélmoly (Choreutis nemorana) után alig pár éve jelent meg nálunk a füge-levélbolha (Homotoma ficus) is. Ez a két kártevő csak levélkárosító ezért a termés minőségét és mennyiségét érdemben nem befolyásolják. Azonban a fekete fügelégy sajnos komolyan képes a termés megtizedelésére is. E kártevő rovar vélhetően Ausztria és Németország felől érkezhetett, mert az első észlelések hazánk nyugati részéről származnak.

Ez már a termést károsítja, a korábbiak csak a levelet

A kifejlett fekete fügelegyek a fügefa-, valamint a túlérett fügék nedveit, és az éretlen füge tejszerű latexes nedvét fogyasztják, emellett más növényekből is táplálkoznak. A lárvák azonban csak a közönséges fügét tekintik tápnövényüknek. A kifejlett fügelégynek tehát több tápnövénye is lehet, a lárvái azonban csak a fügében képesek fejlődni. A nőstény legyek petecsoportokat raknak le a füge serlegnyílásánál található pikkelyek alá, majd a kikelő lárvák berágják magukat a füge „bőre” alá, és onnan kezdik meg kártételüket. A lárvák a gyümölcs belsejében táplálkoznak, és ez gyakran a gyümölcs korai lehullásához vezet. A lehullott gyümölcsökben aztán befejezik a fejlődést, és körülbelül 1 mm átmérőjű lyukakat rágva kijutnak a fügéből a talajba, ahol bebábozódnak, majd kikelve kezdik elölről az egész folyamatot

- említette lapunknak a szakember. Hozzátette, évente akár 4-6 nemzedéke is kifejlődhet, ami nagyjából a teljes fügeszezont lefedi, beleértve az első - és második terméshullámot is. Az utolsó nemzedék bábjai pedig a talajban telelnek át, hogy tavasszal újra elkezdhessék károkozásukat.

A fügedarázs nem csak a megporzásban segítője a növénynek

Medve Zsolt tájékoztatott arról, hogy egy kutatás során az derült ki, hogy a fekete fügelégy kevésbé károsítja azokat a fügéket, amelyeket már beporzott a fügedarázs. Ehhez a kutatáshoz Brown Turkey fügét használtak, és azt tapasztalták, hogy míg a nem megporzott fügék esetében a fekete fügelégy kártétele 59,62 %-os volt, addig a beporzott fügéknek mindösszesen 0,55 %-át fertőzte meg a fügelégy. A kutatók szerint ennek az oka, hogy a beporzást követően megváltozik a füge kémiai összetevőinek az aránya, így a belőle áradó illatok is. A legyek ezt érzékelik, és jelentősen kisebb érdeklődést mutatnak a már beporzott fügék iránt. Ugyanakkor azt hozzátették, hogy sajnos a fekete fügelégy még azelőtt károsíthatja a fügéket, hogy azok egyáltalán fogékonyak lennének a fügedarázsra, illetve maguk a kaprifügék is veszélyben vannak. (Hazánkban nagy többségében adriai típusú fügék élnek, ezek öntermékenyek, nem a fügedarázs végzi a beporzásukat, tehát még inkább kitettek a fügelégy kártételének.)

Vizsgálják már annak a lehetőségét is, hogy különböző növényi kivonatokkal és rovarpatogén gombákkal hogyan lehet BIO módszerekkel felvenni a harcot a fekete fügeléggyel, ugyanis a kémiai rovarölő szerekkel lehetetlenné válik a fügedarazsak munkája. A kémiai védekezés jelen pillanatban hazánkban nem lehetséges, mert nincs a füge kultúrákban hivatalosan engedélyezett növényvédőszer. Ugyanakkor a felszívódó rovarölő szerek hatékonyak lehetnek ellene, de ha fügedarazsakkal is szeretnénk kooperálni, akkor ezt el kell felejteni, mert ezek a szerek a számunkra hasznos fügedarazsakat is elpusztítják.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?