Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.14. szombat

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.14. szombat

agrarszektor.hu
Általában erősen felhős vagy borult idő lesz - derül ki az Agrárszektor szombati (2024.09.14.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szombati (2024.09.14.) napon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Szombat reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szombati (2024.09.14.) napon.

2024.09.14. szombat: Általában erősen felhős vagy borult idő lesz. Reggel, délelőtt átmenetileg kevesebb helyen, majd délutántól ismét egyre többfelé várható eső, záporeső, estétől érkezhet kiadósabb mennyiség. A Dunántúlon erős, viharos, míg délutántól, késő délutántól egyre nagyobb területen erősen viharos széllökésekre kell számítani! Az ország keleti felén csak helyenként élénkül meg a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között valószínű. Késő estére 10 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Ciklon örvénylik a következő napokban a Kárpát-medence felett, szombaton már egyértelműen a hidegfrontra érzékenyek szervezetét terheli meg az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.09.15 vasárnap: Jobbára erősen felhős vagy borult lesz az ég. Reggel, délelőtt kiadós eső várható hazánk nagy részén, délutántól csökken a csapadék intenzitása és területi kiterjedése. Az északnyugati, északi szél a Dunántúlon sokfelé viharossá fokozódik, máshol csak időnként erősödik meg a szél. A csúcsérték jellemzően 11 és 17 fok között, északkeleten 18, 19 fok körül várható.

Friss híreink:

Hihetetlen, de igaz: ennyire nem veszik már ezt a traktort a magyarok

2024 augusztusában a magyar gazdák 53,7 százalékkal kevesebb traktort vettek, mint egy évvel korábban, 2022 nyolcadik hónapjához képest azonban 76,2 százalékkal kevesebb traktor talált gazdára most. A legkapósabb traktormárka augusztusbanban a John Deere volt, amelyből 21-et adtak el a hónapban, a második helyen a Solis végzett, abból 8 darabot értékesítettek. A népszerűségi listán a harmadik a Fendt, a negyedik a Kubota, az ötödik pedig a VST volt az év nyolcadik hónapjában. Miután májusban kilökték az élről az addig szinte mindig vezető John Deere-t, múst úgy tűnik augusztusban sikerült visszatalálnia a dobogó tetejére.

Kiderült az igazság a magyar tejről, tojásról: jó, ha tudod, mi történik velük

A tej, a méz és a tej is igen kedvelt élelmiszernek számít Magyarországon, az elmúlt években viszont rájárt a rúd a termelőkre és a fogyasztókra egyaránt. Utóbbiakat leginkább a durva áremelkedések érinthették meg, előbbieket azonban számos negatív hatás érte. A magyar méhészek év elején például csak nyomott áron, vagy sehogy sem tudták eladni a mézet, sok helyen hordókban állt a nektár. A termelésben is vannak meglepő számok az elmúlt 5 évet tekintve. Hogy pontosan mi, hogyan változott az említett ágazatokban, az az alábbi cikkünkből kiderül.

Pagani: a területalapúnak maradnia kell a támogatási rendszerben

Határozottan kiáll az agrártámogatások területalapú megközelítése mellett a Copa-Cogeca – mondta el az Agrárszektornak adott interjúban az uniós érdekképviseleti szervezet főtitkár-helyettese. Patrick Pagani szerint a területi megközelítés stabilitást ad a támogatási rendszernek, ezen felül azonban új, az élelmiszertermelés stratégiai jelentőségéhez méltó megközelítésre van szükség az EU-ban. Ennek kialakításában számítanak az Unió minden fontos szereplőjére, így a Bizottságra is. Az egyeztetések során kompromisszumkész tárgyalásokra készülnek, de például a Mercosur-egyezményre továbbra is határozott nemet mondanak.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Így lett magyarok tömegeinek luxus az iskola: a gazdag gyerek gazdag, a szegény itt szegény marad

Magyarországon egyre fokozódó probléma az elszegényedés, egyre nagyobb olló nyílik az ország egyes régiói között, emiatt az iskolakezdés is egyre nagyobb terhet ró a szegénységben élő családokra. A folyamatosan tornyosuló problémák komplex megoldásokért kiáltanak, azonban a lemaradást rendkívül nehéz behozni, hiszen az már túl sok embert, és túl sok generációt érint.

Katasztrófális helyzetben a MÁV: jöhet a jegyáremelés?

Továbbra is áldatlan állapotok uralkodnak a MÁV háza táján, ahol ezen a héten is több komoly meghibásodás történt egyes szerelvényeknél. A tiszafüredi állomás közelében kedden gyulladt ki a Debrecenből Füzesabonyba tartó vonat mozdonya. Még ugyanazon a napon pedig egy Székesfehérvárra közlekedő vonat motorterében csaptak fel a lángok, ami miatt a vonat nem közlekedett tovább. A MÁV mozdonyparkjának átlagos életkora közelíti a 40 évet. Jellemzően a dízelmozdonyoké a magasabb, azok 50 év felé járnak. A folyamatos meghibásodások ellenére a kormány - a GYSEV kivételével - parkolópályára tette a járműbeszerzéseket. Az utolsó új jármű 2022 októberében érkezett meg, ez volt a 40. Stadler KISS emeletes motorvonat. Azóta nemhogy új jármű nem érkezett, egyetlen új beszerzési szerződést sem írtak alá, így a következő három-négy évben garantáltan nem lesz új vonat. A felújítási munkák elégtelensége miatt a pályaállapotok folyamatosan romlanak. A MÁV hálózatának több, mint harmadát a pályaállapot miatti sebességkorlátozások terhelik. Pongrácz Gergely, a Magyar Közlekedési Klub elnöke a HelloVidék megkeresésére elárulta, hogy melyek a legrosszabb vonalak, hogy mi áll a folyamatos késések mögött.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?