2024. november 21. csütörtök Olivér
Ezt sok gazda elrontja itthon: nagyot bukhat, aki erre nem figyel oda

Ezt sok gazda elrontja itthon: nagyot bukhat, aki erre nem figyel oda

agrarszektor.hu
Komoly veszélyforrást jelentenek a szárítókban hagyott termények. A szakértő szerint a csapadékos időjárás miatt a szárítótornyokban hagyott, és nem leürített termények fokozottan tűzveszélyesek. De hogyan lehet megelőzni a termények begyulladását? Mi a teendő, ha mégis begyullad a termény? A DryerDoctor Kft. szakértője ezekre a kérdésekre ad választ.

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az elmúlt hónapok aszályos időjárása alaposan megnehezítette a termelők helyzetét, és sajnos vannak olyan területek, ahol tönkre is tett mindent. Máshol a napraforgót szárítják, vagy a szóját, cirkot, sőt a kukoricát, már ahol egyáltalán kell - jelezte Speiser Ferenc Péter. A precíziós szárítás szakértője szerint a csapadékos időjárás megtöri a betakarítás folyamatosságát. A szárítók üzemeltetői pedig nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás, ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. Sok helyen már néhány napja áll a termény a toronyban, sőt az előrejelzések szerint még napokig nem is indulhat újra a betakarítás - olvasható a DryerDoctor Kft. közleményében.

A napraforgó ugyanis a több napi állás során betömörödik, az olajtartalma és a maghéj érdessége miatt könnyen összetapad, felboltozódik a szárító belsejében. Emiatt viszont fennáll a veszélye, hogy be fog gyulladni, ha ismét beindítják a szárítót. A cirok szárítása még veszélyesebb, mivel nem egyszerre érik meg a mag, az érett magnál megnyílik a magház, ezt könnyen kicsépeli a kombájn, azonban a többi a magházba zárva, kis szárcsonkkal levél- és szárdarabokkal keverve érkezik a szárítóhoz, ami szintén is könnyen összeállhat, azaz boltozódhat a szárítóban.

Hogyan csökkenthető a begyulladás kockázata?

  • A kockázat minimálisra csökkentéséhez le kell üríteni a szárítót és felülről lefelé haladva átvizsgálni, és megszüntetni az esetleges boltozódásokat. Nem elég mindennap megmozgatni egy kicsit, azaz bekapcsolni az ürítést egy rövid időre.
  • Ha újra indulhat a betakarítás, a leürített tömeget visszatöltjük a toronyba.
  • Minden terményre érvényes, hogy legjobb a folyamatos 24 órás üzemeltetés. Ha mégis le kell állni, akkor először a gázégőt és az ürítést kell lekapcsolni, a ventilátorokat viszont még 20 percig járatni kell. A cél, hogy a korábbi melegítés hatására magfelszínre törő nedvességet is elpárologtassa az ember, csökkentve ezzel az összetapadás esélyét.
  • Nagyon fontos, hogy a szárítót a kukorica szárítás megkezdése előtt is tüzetesen át kell vizsgálni. Nem maradhat benne napraforgópor, egyéb maradvány, mert be fog gyulladni.

A szakértő szerint kifizetődő döntés lehet, ha szezon közben 10-14 naponként a kukoricát is leürítik, mert a felső részen csapdába esett könnyű fajsúlyú szemét csak így távolítható el, gázégő és vantilátor használata nélkül. Speiser Ferenc Péter szerint a cirok szárítása különösen veszélyes, ezért külön kell foglalkozni vele. Ennél a terménynél kiemelten fontos a folyamatos üzemeltetés. Ha bármilyen okból csak egy műszakban tudnak szárítani, akkor reggel töltsék fel a tornyot, leálláskor pedig ürítsék le minden nap.

Mi a teendő, ha mégis begyullad a termény?

A szakember szerint a szárító kezelője az összes érzékszervével szárít. A kisebb méretű szárítókon is 100 ezer m3 levegő halad át óránként, ami a kezdeti fázisban lévő öklömnyi méretű beizzás által keltett füst észlelését nehezíti. A szárítót kezelő, kiszolgáló szakemberek gyakran a toronyba telepített hőérzékelőket is megelőzve, előbb érzik meg a füstöt, így még hamarabb kezdhetik meg a beavatkozást. Ilyenkor a legfontosabb teendők:

  • a gázégőt, ventilátort azonnal leállítani, plusz levegő nélkül az öngerjesztő égési folyamat lassul;
  • meggyőződni a veszély nagyságáról, kisebb gócot ki is lehet dobni a toronyból, ha elérhető helyen van;
  • ha nagyobb a baj, azonnal megkezdeni a torony leürítését (megfelelő, ha 2-5 percen belül kiürül);
  • és ha maradtak fenn izzó darabok, azokat is el kell távolítani.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állattenyésztés

Ki szeretne drágább csirkét venni?

A broilercsirkék tartása drámai fejlődésen ment keresztül, jelenleg azonban egyre növekvő ellenérzéseket vált ki a társadalomban.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?