2024. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina
Elképesztő áron adják ezt a zöldséget sok piacon: ettől leesik az állad

Elképesztő áron adják ezt a zöldséget sok piacon: ettől leesik az állad

agrarszektor.hu
Gyakori jelenség a lengyel karfiolpiacon, hogy a zöldségféle ára szeptemberben és októberben alacsonyabb, mint nyáron - különösen igaz ez olyan években, amikor a forró nyár után az ősz enyhülést, optimumhoz közeli nappali hőmérsékletet hoz, de még éjszaka is viszonylag meleg marad. Az idei szezonban a nyár különösen forró volt, ráadásul a nagy melegek korán, már májustól megkezdődtek, ami a karfiol kínálatának tartós beszűkülését és az árak hektikus változását eredményezte. Nyáron akkor volt a hiány, hogy rövidebb időszakokra igen hegyes, történelmi rekordot jelentő árcsúcsok jelentkeztek, amelyek csak augusztus végére tűntek el a piacokról.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Ekkorra a karfiol kínálata bővülni kezdett, és a nagybani piaci árak gyors ütemben csökkenni kezdtek, de még a szeptember eleji 38%-os áresés után is 5 PLN/db (460 Ft/db) környékén ragadtak be. Ez nagyjából megfelel a jelenlegi magyarországi árszintnek: a Budapesti Nagybani Piac szeptember 9-i árai szerint a hazai termésű I. osztályú karfiol a 480-550 Ft/kg közötti tartományban alakult. Az Európán szeptember közepén végigsöprő Borisz ciklon özönvízszerű esőzéseket és többfelé szélvihart okozott, ami legalábbis átmenetileg megállíthatja a karfiol árának csökkenését. Azért csak átmenetileg, mert a meteorológiai szolgálatok előrejelzései szerint szeptember 18-ától időjárási javulás várható: a nappali hőmérséklet ismét bőven 20°C fölé emelkedik, és az esőzések intenzitása is számottevően csökken majd - írja a FruitVeB.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 14:58