Értetlenül állnak a kutatók a rejtélyes növény előtt: ilyet még senki sem látott

Értetlenül állnak a kutatók a rejtélyes növény előtt: ilyet még senki sem látott

Farkas Alexandra
Újra reflektorfénybe került a misztikus növény, ami kaméleonként képes átalakulni attól függően, hogy milyen formájú, színű és méretű a hozzá legközelebb eső növény levele. A rejtélyes átalakulásra ráadásul akkor is képes, ha egy műanyag növényt teszünk mellé.

A Dél-Chile mérsékelt övi esőerdeiben élő Boquila trifoliolata kúszónövény egészen különös képességekkel bír: át tudja alakítani saját leveleinek színét, formáját, méretét és erezetét olyanra, amilyen a hozzá legközelebbi növény levele. Hogy ez az alakváltás milyen okból következik be, arra több ötlet is született, meggyőző bizonyítékokat viszont egyik mellett sem sikerült felmutatni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az újabb fordulat akkor következett a történetben, amikor Jacob White és Felipe Yamashita egy kísérletben azt figyelte meg, hogy a Boquila trifoliolata növények a melléjük rakott műszőlő leveleit is megpróbálták lemásolni. A kísérlet ötlete elsőre teljes őrültségnek tűnik, így nem véletlen, hogy az idei IgNobel-díjat botanika kategóriában ennek a szerzőpárosnak ítélték oda. Ha viszont jobban belegondolunk, a kreatív ötlettel a lehetséges magyarázatok közül rögtön kettő is kieshet. Az ugyanis egészen biztos, hogy a műszőlő sem géneket, sem más információt nem adhatott tovább különös szomszédjának.

A ritkaságszámba menő növényi mimikri háttere tehát továbbra is teljes rejtély. Ám mivel az IgNobel-díj most világhírűvé tette ezt a misztikus növényt, remélhetőleg több botanikus is a titok és a növényi látás teóriájának nyomába ered majd.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. szeptember 23. 14:02