Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A Tolerate elnevezésű program keretében a mélyen az Északi-sarkvidékről kinyert ősi talajmintákat vizsgálják.
Dr. Ross Alexander, a Heriot-Watt egyetem növénymolekuláris biológusa elmondta: A Tolerate csoport a paleolitikumból származó, körülbelül 100-200 ezer évvel ezelőtti talajmintákat használ, mivel a bolygó akkor is melegedett, akárcsak most.
A projekt célja, hogy kiderítsük, vajon a múlt növényei, a talaj és a baktériumok segíthetnek-e a jelenlegi növényeinknek túlélni a gyorsan változó bolygón.
Kiszáradt földeken
Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az aszályok egyre inkább kihatással lesznek a terményekre világszerte.
Az aszály világszerte különös aggodalomra ad okot a termesztett növényekkel kapcsolatban. Az Európai Aszálymegfigyelő Intézet legutóbbi jelentése szerint az EU területének 47%-án figyelmeztető, 17%-án pedig riasztási állapot van érvényben. A gabonafélék terméshozama egyes területeken akár 10%-kal is csökkenhet.
A németországi Alfred Wegener Intézet kutatói már vizsgálták a mintákból származó néhány ősbaktérium DNS-ét. A Heriot-Watt csapata teszteket fog végezni annak megállapítására, hogy ez az ősi DNS segíthet-e a mai baktériumoknak a növények támogatásában vízhiány idején.
A baktériumok jelentik a megoldást?
Dr. Alexander elmondta: "A baktériumok hatalmas szerepet játszanak a növények egészségében. Olyan vegyületeket bocsátanak ki, amelyek segíthetnek a növényeknek megtartani a nedvességet a gyökerek körül, ragasztóként működnek a talaj fenntartásában, vagy segítenek a növényeknek felvenni a szükséges tápanyagot.
Föld feletti, ellenőrzött növekedési kamrákat fogunk használni, hogy kiderítsük, vajon a baktériumokat fel tudjuk-e használni az árpa, Skócia egyik legnagyobb terményének aszálytűrésére.
Stephen Euston professzor, a Heriot-Watt egyetem élelmiszerkémiai szakértője elmondta: "Skócia-szerte felvettük a kapcsolatot a gazdákkal és földtulajdonosokkal, hogy talajmintákat szerezzünk.”
Gazdasági előnyöket várnak
Az Egyesült Királyságban és világszerte a mezőgazdasági rendszerek többszörös stresszel néznek szembe, többek között az éghajlatváltozással, a lakóterületekkel kapcsolatos nyomással és a népesség növekedésével.
Ha azokon a peremterületeken, amelyek jelenleg alkalmatlanok a mezőgazdaság számára például az aszály miatt, olyan élelmiszernövényeket lehetne termeszteni, mint az árpa, az hatalmas gazdasági és társadalmi előnyökkel járna.
Ezen túlmenően, a baktériumok által termelt molekulák, amelyek segítenek javítani a talaj és a víz hozzáférhetőségét a növények számára, máshol is értékes felhasználási területeket jelenthetnek. A csapat egy PhD-hallgatót és egy posztdoktori hallgatót vesz fel a kutatáshoz. A szakértő elmondta:
Azon dolgozunk, hogy elég nagy mennyiségben állítsuk elő ezeket a molekulákat, hogy például biomedicinális és ipari tisztítási alkalmazásokban tesztelhessük őket. Az, hogy hozzáférünk ezekhez az ősi mintákhoz, hihetetlen bónusz. Hatalmas biológiai erőforrás-gazdagság lehet, amelyet kiaknázhatunk a jelenlegi és jövőbeli környezetünk javítása érdekében Skóciában és szerte a világon.