Eldurvult a helyzet: újabb orosz régióban hirdették ki a rendkívüli állapotot

Eldurvult a helyzet: újabb orosz régióban hirdették ki a rendkívüli állapotot

agrarszektor.hu
Az Altaj lett az ötödik orosz régió, amely ebben a hónapban rendkívüli állapotot hirdetett a szélsőséges időjárás okozta termésproblémák miatt, mondván, hogy a túl sok eső eláztatta a talajt. A lépés ugyanakkor lehetővé tette a gazdák számára, hogy kártérítési és biztosítási kifizetéseket igényeljenek.

Tomszk, Novoszibirszk, Kemerovo és Krasznojarszk régiók után most Altaj régióban hirdették ki a szükségállapotot a rendkívüli időjárás okozta problémák miatt. Ez a hivatalos megjelölés lehetővé tette a gazdák számára, hogy kártérítést és biztosítási kifizetéseket igényeljenek - írta meg a Reuters. 2023-ban az Altaj régióban a gabona- és hüvelyes növények együttes termése csaknem 5 millió tonnát tett ki. Az öt érintett régió együttesen a világ legnagyobb búzaexportőrének számító Oroszország tavalyi gabonatermésének mintegy 8%-át tette ki.

A mezőgazdasági termelőktől, a hidrometeorológiai központtól és más szakértőktől származó részletes információk összegyűjtése után a kormány munkatársai a régió területén a túlzott talajnedvességgel összefüggő rendkívüli állapot bevezetését javasolták

- közölte Viktor Tomenko, a régió kormányzója.

A politikus hozzátette, hogy a bizottság döntött a rendkívüli állapot bevezetéséről, és az ehhez szükséges dokumentumok is elkészültek. Mostanra már több mint egy tucat orosz gabonatermelő régiót sújtott szélsőséges időjárás, a kora tavaszi fagyoktól kezdve az elmúlt hónapokban tapasztalható aszályig. A rossz időjárás a tisztviselők szerint az idei évben már több mint 1,1 millió hektárnyi területet érintett. A gabonatermesztés szempontjából kulcsfontosságú számos déli régiót aszály sújt, ami az új termés vetési problémáihoz vezethet.

A veszteségek ellenére Oroszország fenntartotta hivatalos gabonatermés-előrejelzését. Ezt 132 millió tonnára teszik, ami 10%-os csökkenés a tavalyi évhez képest. Az exportra vonatkozó előrejelzés továbba is 60 millió tonnát mond.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 24. 13:28