Figyelmeztetik a magyarokat: csak ez a 3 megye úszhatja meg ma a vihart

Figyelmeztetik a magyarokat: csak ez a 3 megye úszhatja meg ma a vihart

agrarszektor.hu
A mai nap során délnyugatról északkelet felé egy intenzív záporos csapadékzóna átvonulása várható, amelyhez kapcsolódóan zivatarok is előfordulhatnak - délelőtt a Dunántúlon, délután a Dunától keletre is, igaz, arrafelé már csökkenő eséllyel. Az elvonult csapadéksáv mögött délután, este elsősorban a Dunántúlon, majd késő estétől keletebbre is kialakulhat helyenként zivatar. A Dunántúlon ezek környezetében néhol viharos (60-80 km/h) szél, a Dél-Dunántúlon jégeső (2 cm körül vagy alatt), északnyugaton lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (> 20 mm) is előfordulhat.

Nyugat felől megvastagszik a felhőzet, illetve egy széteső, gyengülő félben lévő csapadékzóna halad keleti irányba, amely az északkeleti, keleti tájakat csak késő délután, este érheti el, addig ott szűrt napsütés várható - olvasható a met.hu oldalán. Mögötte átmenetileg szakadozhat, vékonyodhat a felhőzet, de további záporok, zivatarok kialakulhatnak. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, az Alföldön helyenként meg is erősödik. Emellett a zivatarokat is kísérhetik erős, viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20-27 Celsius-fok között alakul, de a Dunántúl tartósabban felhős részein ennél több fokkal alacsonyabb, míg az Alföldön néhol kissé magasabb is lehet. Késő estére 13 és 19 Celsius-fok közé hűl le a levegő.

A zivatarveszély miatt a HungaroMet Zrt. elsőfokú figyelmeztetést adott ki az ország teljes területére, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék kivételével. Mint írták, az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Forrás: met.huForrás: met.hu

Átmenetileg elvékonyodhat, szakadozhat a felhőzet, de többnyire erősen felhős vagy borult marad az ég. Eső, záporeső, zivatar helyenként előfordulhat. Szélerősödés csak zivatarok környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 15 Celsius-fok között várható, a hidegre hajlamos északi völgyekben lehet ennél kissé hidegebb.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 24. 05:58