Kiderült az igazság a magyar hegyes-erősről: te gondoltad volna?

Kiderült az igazság a magyar hegyes-erősről: te gondoltad volna?

agrarszektor.hu
A Szupermenta nyár eleji terméktesztjén vizsgált hegyes-erős paprika vetőmagokat tovább tesztelték a Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán. A szakemberek összesen 12 vetőmagtételt vetettek el, majd figyelemmel kísérték a fejlődésüket egészen a betakarításig. A megérett csípős paprikáknak a Nébih laboratóriumában megmérték a kapszaicintartalmát, valamint kedveltségi vizsgálatra is sor került. A termékteszt folytatását a paprikák szép eredménnyel zárták.

A Nébih monorierdei Fajtakitermesztő Állomásán a szakértők azt vizsgálják, hogy a Magyarországon előállított, fémzárolt és forgalomba kerülő vetőmagvak és növényi szaporítóanyagok a felszaporítások során mennyire tudják megőrizni a fajtaazonosságukat és fajtatisztaságukat. A szakemberek ezúttal a Szupermenta hegyes-erős paprika vetőmag termékteszt folytatásaként leíró kísérletet végeztek a hobbikertészkedők segítése, hatékony informálása érdekében - írja a Nébih. A magokat április közepén vetették el, és a fóliasátorban gondosan ápolták a belőlük kifejlődött palántákat. Május végén a palántatálcákból aprómorzsás talajba ültették a megerősödött, 6-8 lombleveles korú növényeket, ahol csepegtető szalag segítségével öntözték őket. A kiültetés után hamarosan megjelentek rajtuk az első virágok, július végén pedig már érett, különböző színekben pompázó erős paprikákat szedhettek a növényekről.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termesztés folyamatát, valamint a terméseket illetően is elmondható, hogy jól vizsgáztak a hegyes-erős paprikák, hiszen megfelelő ütemben fejlődtek, és a várt termést hozták. A tesztben alakjuk és színük alapján is különböző fajták vettek részt, melyek közül - az elvárásoknak megfelelően - mindegyik erős volt. A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek megmérték a termések kapszaicintartalmát: ez a vegyület adja ugyanis a paprikák csípős, égető ízét. A mérési eredmények alapján a kapszaicin mennyisége nyers paprikára vonatkoztatva széles skálán, 7 és 100 mg/kg között mozgott. A népszerű kedveltségi vizsgálat természetesen a hegyes-erős paprikák esetében sem maradt el. A szakértők és laikusok minősítése alapján, minden értékelési szempontot figyelembe véve, a legkedveltebb fajta a Harriet kosszarvú (MoravoSeed) lett, második helyen a Cristobal F1 (Garafarm Magrovet), míg harmadikként a Cristobal F1 (Magrovet Royal Sluis) végzett. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 25. 11:27