Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.26. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.26. csütörtök

agrarszektor.hu
Fátyolfelhős idő várható, illetve gomolyfelhők is képződnek, emellett az ország nagy részén több órára kisüt a nap - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.09.26.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.09.26.) napon.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.09.26.) napon.

2024.09.26. csütörtök: Fátyolfelhős idő várható, illetve gomolyfelhők is képződnek, emellett az ország nagy részén több órára kisüt a nap. Az ország északi megyéiben ugyanakkor időszakosan több és vastagabb lesz a felhőzet, arrafelé kevesebb napsütésre számíthatunk. Késő délutántól nyugat felől csökken a felhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szél országszerte megerősödik, a Dunántúlon és a főváros környékén többfelé viharossá fokozódik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 28 fok között várható.
Késő estére 17 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Meleg jellegű fronthatás várható, így az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak. Nőhet a reakcióidő.

A következő napon várható időjárás

2024.09.27 péntek: Hazánk nagy részén gyengén felhős, napos idő várható, északnyugaton, északon lehetnek időnként erősebben felhős körzetek, helyenként esővel, záporral, esetleg egy-egy zivatarral. A déli, délnyugati szelet sokfelé élénk, időnként erős lökések kísérik. Estétől a Kisalföldön északnyugatira fordul a légáramlás. Délutánra általában 23 és 30 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északnyugaton hűvösebb lesz.

Friss híreink:

Csak pénzkidobás a vadriasztó? - javában tart a vadgázolás csúcsszezonja

Az autósokat fokozott óvatosságra inti, a túrázókat pedig különös kalandra hívja a szarvasbőgés időszaka, amikor az alkonyati erdők visszhangoznak a gímszarvas bikák orgonáló hangjától. A vehemens állatok ilyenkor gyakrabban keveredhetnek a közutak közelébe, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy az autókra szerelt vadriasztó kütyük valóban távol tartják őket.

A magyar kukorica majdnem felével baj van: rengeteg a toxinos tétel

Habár a kukoricának még csak az 50-60 százaléka van learatva Magyarországon, az már most látszik, hogy ennek a mennyiségnek a 40 százaléka toxinos és súlyos gondok vannak a minőségével - tudta meg az Agrárszektor Kiss Pétertől, a Magyar Gabonafeldolgozók Takarmánygyártók és -Kereskedők Szövetségének elnökétől a Hungrana sajtóklubján. Kiemelte, kezd körvonalazódni a probléma itthon, hiszen hiába lesz 5 millió tonna körüli kukoricánk idén, minőségi oldalon ez nagy valószínűséggel nem fogja fedezni a hazai igényeket és mindenképpen importra lesz szükségünk. Hozzátette, az egyik legnagyobb bajt az jelenti most, hogy sok termelő összekeveri az aflatoxinos, fertőzött tételét a jó minőségűvel, ezzel azonban csak egy nagy „kupac” rossz minőségű terményt generál, aminek az értékesíthetősége így korlátozottá válik.

Magosz: a nulladik lépés a gazdákkal való egyeztetés lenne

A gazdákkal együttműködésben kialakított, a termelőket nem hibáztató, hanem partnerként kezelő agrártámogatási rendszert szeretne látni a közeljövőben Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára. Úgy vélte, a területalapú megközelítés helyett tervezett jövedelemalapú szemléletmód túlzott mozgásteret adhat az Európai Bizottság számára. A főtitkár hozzátette: a családi gazdaságoknak továbbra is van jövőjük Magyarországon, a velük kialakított partnerség révén pedig a magyar agráriumban a nagygazdaságoknak is megvan a szerepük.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Elképesztő, hogy egy olcsó autó is mennyire sokat érhet itthon: ezt sok tulaj nem veszi figyelembe

Szőc település, amely Veszprém vármegyében található, az egyik legkevesebb autóval rendelkező hely Magyarországon, 1 000 lakosra mindössze 191 autó jut, ami kiemelkedően alacsonynak számít az országos átlaghoz képest. Ez a szám jelentősen alulmúlja a Közép-Dunántúli régió átlagát, ahol 1 000 főre 454 autó esik átlagosan. Az ország más településein, mint például Tüskevár, ez a szám több mint tízszeres: itt 1 000 főre 2 529 autó jut, ami jól mutatja, hogy az autóellátottság településenként rendkívül szélsőséges lehet. Az ilyen alacsony arányú autótulajdonlás, különösen a leszakadó térségekben, jelentősen akadályozza a mindennapi mobilitást, ami tovább fokozza a munkanélküliséget és az oktatási lehetőségekhez való hozzáférés hiányát. Ebből pedig egyenese következik, hogy még egy olcsó autó megléte is nagyon sokat számíthat a háztartásoknak abban, hogy összességében jobb életminőségük legyen.

Nem is gondolnád, milyen kincseket rejt a vidék: odavannak ezekért a helyekért a magyarok

A cseppkőbarlangok nemcsak természeti kincseink, hanem jelentős turisztikai vonzerővel is bírnak. Hogyan lehet megőrizni ezeket a törékeny képződményeket, miközben évente több tízezer látogató keresi fel őket? Milyen hatással van a turizmus a barlangok ökoszisztémájára, és hogyan járulnak hozzá a környezettudatosság növeléséhez? Vajon hogyan hat a klímaváltozás a cseppkőképződésre? Ezekre a kérdésekre kerestük választ, miközben a hazai barlangok működésébe és védelmébe nyertünk betekintést, felkeresve hazánk Nemzeti Park Igazgatóságait.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?