Akkora eső jött, amilyet rég láttunk itthon: kegyetlen ciklon söpört végig

Akkora eső jött, amilyet rég láttunk itthon: kegyetlen ciklon söpört végig

agrarszektor.hu
Három időjárási körülmény támogatta az Európa-szerte rengeteg csapadékot hozó Borisz ciklon kialakulását. Ennek köszönhetően több napon keresztül rendkívül nagy mennyiségű csapadék hullott a Duna felső vízgyűjtő területén, amelynek közvetlen következménye volt a folyamon szeptember közepén levonuló, majdnem történelmi rekordot döntő árhullám.

Három időjárási tényező támogatta a Borisz ciklon kialakulását: az érkező hidegfront mögötti hűvösebb és a mediterrán térséget kitöltő rendkívül meleg légtömeg közötti nagy hőmérsékleti kontraszt, az Alpok ciklonképződést segítő hatása, valamint a levegő magas nedvességtartalma - írta a HungaroMet a szeptemberi rendkívüli dunai árvíz meteorológiai hátteréről készített elemzésében.

Eszerint az első tényező a nagy hőmérsékleti kontraszt volt, amely az északnyugatról jövő gyorsan mozgó hidegfront mögötti hűvösebb és a mediterrán térséget kitöltő rendkívül meleg légtömeg között alakult ki. A ciklon kialakulásában meghatározó volt a térségben felhalmozódott, részben trópusi eredetű nagy nedvesség is, az északi félteke szokatlanul meleg nyara ugyanis hozzájárult ahhoz, hogy a légkörben vízgőz formájában több nedvesség halmozódjon fel. A ciklon kialakulásához hozzájárult az Alpok hatása is, amely az északnyugati hidegfrontok esetén kedvez a ciklonképződésnek.

Kiemelték: a dunai árvizek kialakulása legtöbbször a térségben fejlődő vagy itt megrekedt közép-európai ciklonokhoz köthető, ahogy a 2013-as történelmi árvíz idején is tapasztalni lehetett, és Borisz története is nagyon hasonlóan alakult. Az elemzés szerint a Borisz ciklon kialakulását a térségbe szeptember 11-én érkező hidegfront előzte meg. A front előtt torlódó nedves levegő, a front mögött jövő magassági hideg, illetve a hozzá tartozó jet-stream egy „szokásos”, markáns hidegfront betörésének kezdetét mutatták - írták.

Az Alpokhoz érve azonban a hegység déli oldalán szeptember 12-én intenzív ciklonképződés kezdődött, maga a front lelassult, a magassági hidegmag utolérte a frontot, és megkezdődött az intenzív csapadékhullás az osztrák, szlovén és északolasz területeken. A következő napokban a front már nem haladt tovább, rajta több hullám is keletkezett, és kialakult a Borisz névre keresztelt légörvény, ami aztán alig mozdult. Szeptember 17-én a magassági hidegörvény Észak-Olaszország fölé húzódott, és ott még jelentős csapadékot és súlyos árvízi helyzetet okozott.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?