Hatalmas eső jön Magyarországon: mutatjuk, mire kell készülni

Hatalmas eső jön Magyarországon: mutatjuk, mire kell készülni

agrarszektor.hu
Ezen a héten is folytatódik a változékony időjárás, a hét közepén újabb, nagy területen jelentősnek ígérkező csapadékkal. A talaj nedvességgel való feltöltődése tehát folytatódik, az eső viszont a betakarítási munkálatokat hátráltathatja. A hőmérséklet kedden reggel még csípős lesz, sokfelé várható talajmenti fagy, helyenként 2 m-es magasságban is 0 fok alá hűlhet a levegő. Országszerte átnedvesedett a talaj felső több tíz centiméteres rétege, így jelenleg kedvezőek a körülmények, többek között az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez is.

Az elmúlt tíz nap során leesett csapadék mennyisége nagy területen haladta meg a 10, délnyugaton sokfelé a 30 mm-t is. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege országszerte meghaladja a sokéves átlagot, a kilencven napos azonban még mindig elmarad attól, a hiány sokfelé eléri az 40-80 mm-t. A talaj felszín közeli rétege az egész országban kedvező nedvességű. A 20-50 cm-es rétegben is csaknem országszerte hasonlóan sok vizet találnak a növények, az Alföldön van néhány szárazabb folt. A fél méternél mélyebb réteg azonban hazánk keleti kétharmadán továbbra is rendkívül száraz - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből. 

A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál összességében magasabban alakult. Napközben többnyire 25 fok köré melegedett a levegő, csak a tartósabban felhős részeken maradt 20 fok körül. Pénteken még melegebb volt, a déli területeken többfelé a 30 fokot is meghaladta a csúcsérték. A szombaton érkezett frontális csapadék miatt már visszaesett a hőmérséklet, és vasárnapra a hideg légtömeg is elárasztotta az országot. Az éjszakák a múlt héten még többnyire enyhék voltak, tegnap viszont már többfelé nyugalomba jutott a levegő, és a szélcsendes részeken fagypont közelébe csökkent a hőmérséklet.

Kedvezőek a körülmények a földeken

Az idei nyáron is nagyon meleg, száraz volt, ezért a kapás növények és a gyümölcsök érése jóval hamarabb következett be a szokásosnál. A napraforgó és a kukorica betakarítása például már augusztus végén elkezdődött, a szeptember közepétől többször csapadékos időjárás átmenetileg akadályozta a munkát, és rontotta az egyébként is gyenge termés minőségét. Országszerte átnedvesedett a talaj felső több tíz centiméteres rétege, így jelenleg kedvezőek a körülmények, többek között az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez is.

A folytatásban marad a változékony időjárás. Kedden még száraz időre van kilátás, majd szerdától péntekig sokfelé várható tartós eső, szombattól csökken a csapadékhajlam. A héten összességében nagy területen hullhat 10-20 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. A talaj tehát tovább töltődik nedvességgel, a betakarítási munkálatokat azonban hátráltatni fogja. A hőmérséklet kedden reggel még csípős lesz, sokfelé várható talajmenti fagy, helyenként 2 m-es magasságban is 0 fok alá hűlhet a levegő. Szerdától enyhülnek az éjszakák, a nappali hőmérséklet pedig többnyire 15 fok körül, a hét legvégén helyenként 20 fok közelében alakul

- derült ki a jelentésből.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 1. 10:32