Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.02. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.02. szerda

agrarszektor.hu
Délelőtt a keleti tájakon is megvastagszik a felhőtakaró, így nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.10.02.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.10.02.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.10.02.) napon.

2024.10.02. szerda: Délelőtt a keleti tájakon is megvastagszik a felhőtakaró, így nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Átmeneti szakadozások lehetnek a felhőzetben délután is, melyre legnagyobb esély délen mutatkozik. Estig főleg az ország északnyugati harmadán, felén számíthatunk tartósabb esőre, záporra, arrafelé kiadós mennyiség eshet. A déli tájak és a Tiszántúl ugyanakkor estig szárazon maradhatnak. Ezt követően a csapadékzóna gyengülve délkelet felé helyeződik, északnyugaton csökken a csapadékhajlam. A délkeleti szelet időnként élénk, a magasabban fekvő helyeken erős, esetleg viharos széllökések kísérhetik, késő délutántól északnyugatira fordul az áramlás.

A maximum-hőmérséklet általában 13 és 20 fok között valószínű, de a tartósan csapadékos tájakon 10 fok körüli maximumok is lehetnek. Késő este 8 és 16 fok közötti értékeket mérhetnek.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

A következő napon várható időjárás

2024.10.03 csütörtök: Délelőtt a keleti tájakon is megvastagszik a felhőtakaró, így nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Átmeneti szakadozások lehetnek a felhőzetben délután is, melyre legnagyobb esély délen mutatkozik. Estig főleg az ország északnyugati harmadán, felén számíthatunk tartósabb esőre, záporra, arrafelé kiadós mennyiség eshet. A déli tájak és a Tiszántúl ugyanakkor estig szárazon maradhat. Ezt követően a csapadékzóna gyengülve délkelet felé helyeződik, északnyugaton csökken a csapadékhajlam. A délkeleti szelet időnként élénk, a magasabban fekvő helyeken erős, esetleg viharos széllökések kísérhetik, késő délutántól északnyugatira fordul az áramlás.

A maximum-hőmérséklet általában 13 és 20 fok között valószínű, de a tartósan csapadékos tájakon 10 fok körüli maximumok is lehetnek.

Friss híreink:

Ez nagyot fog szólni: 2030-ig duplázna a Master Good

A baromfiágazat több szegmense is szenved, de a csirketermelés jó feltételek mellett tud működni, ezért megéri bővíteni – mondta el az Agrárszektornak Bárány László, a Master Good tulajdonosa. A pályázatok segítségével ezért a jelenleg is kifejezetten nagynak számító cégcsoport nagy lépést tesz előre: 2030-ig az integráció minden elemét újra felépítik, így hat éven belül megduplázzák a kibocsátásukat. A baromfiágazat helyzete és a Master Good fejlesztéseinek részletei szóba kerülnek az idei Agrárszektor konferencián is.

Bige Zoltán: kamatostul pereljük vissza a vitatott adót

Rögtön két lépéssel, CC-re minősítette le a Nitrogénművek Zrt. besorolását a Scope hitelminősítő nemrégiben, amely elsősorban a májusban esedékes kötvényvisszafizetés stratégiai megalapozottságát hiányolja. A hitelminősítő hangsúlyozza: a cég működési alapjai és piaci részesedése is szilárd, az aggodalmak fő oka a vitatott széndioxid-adó, amelyet a vállalat perben meg is támadott. Bige Zoltán az Agrárszektornak elmondta: nagyon optimisták a per kimenetelét illetően, és bár a jogi vita két évig is elhúzódhat, arra számítanak, hogy a végén visszakapják az éves szinten mintegy 18 milliárdos kiadást jelentő összeget.

Kiszorulnak a magyar növények a piacról: a repcének már leáldozott?

Magyarország gazdag növénynemesítési múlttal rendelkezik, világviszonylatban is az első között vagyunk. Leírt publikációs adataink már több, mint 200 évvel ezelőttről is vannak. A rendszerváltás óta jelentős versenyhelyzeti hátrány kezdett kialakulni a nyugati cégekkel szemben. Dr. Pauk János, a Magyar Növénynemesítők Egyesületének elnöke az Agrárszektornak elmondta, a magyar fajták, különösen a repce és napraforgó esetében, szinte teljesen kiszorultak a piacról, ami a nemzeti önállóságot is veszélyezteti. Az utóbbi évtizedekben a szektorban sok munkahely szűnt meg, és a szakemberek számának, illetve minőségének csökkenése aggasztó. A növénynemesítés folyamatos tevékenység, a szükséges pénzügyi ráfordítás, a modern technológiák integrálása elengedhetetlen annak jövője szempontjából.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ezért üthet be a kályha-krach Magyarországon 2024-ben: készüljön, aki fával fűtene idén télen

2024-ben nem lesz hiány kályhákból, kazánokból Magyarországon - tudta meg a Pénzcentrum a piaci szereplőktől. A legnagyobb hazai forgalmazó szerint a legtöbb termék ára stagnál tavalyhoz képest, sőt, van, ami olcsóbb lett a csökkenő alapanyagárak és a stabil euróárfolyam miatt. Ami jelenleg növelheti az árakat, az a kiszállítás, hiszen a kandallókat, kazánokat csak kevés szállító tudja megfelelően kezelni.

Brutális bírságot kaphatnak ősszel a kerttulajdonosok: a szomszédod is feljelenthet, de ez a legkevesebb

Nem egy kerttulajdonosnak okozhat fejtörést, hogy az őszi avarral, és a metszések után maradt zöldhulladékkal mit is kezdjenek. Egy biztos, a legrosszabb, amit csak tehetünk, hogy csendben alágyújtunk. Helyette térképen is hozzuk – országos szinten mi minden lehet a megoldást!

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 2. 05:58