Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Egy érdekes világjelenségre hívta fel a figyelmet a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet. A Földön szinte mindenhol növekszik az édesvizek sótartalma, így a Balatoné is, mely jelenséget szalinizációnak nevezünk - írja az Időkép. Ennek legfőbb kiváltó okai a bányászat, a kőolaj- és gázkitermelés, az utak sózása, a műtrágyahasználat, valamint a tájhasználat változása. A klímaváltozás pedig csak tovább erősíti a szalinizáció hatásait. A Hidrológiai Közlöny 2024. évi 3. száma közöl egy tanulmányt a Balaton vizének kémiai viszonyainak változásairól, mely az elmúlt 130 évet foglalja magába. A tanulmány kimutatja, hogy a 19. század végétől a 20. század közepéig a tó vizének sótartalma nem változott, viszont az elmúlt nagyjából 50 évben tartós növekedés indult meg, mely napjainkban is tart. A Balatont vizsgálva a víz sótartalma 450 mg/l értékről napjainkra 620-690 mg/l körülire nőtt.
Amíg régebben a Balaton édesvizű tónak szímított, most már édes-sós átmeneti vizű, viszont ez még mindig nem éri el a tengerek sótartalmát. Érdekességképp néhány adat arról, hogy az élővizek sótartalma valójában milyen széles tartományban helyezkedik el: a Szent Anna-tóban a sótartalom csak 10 mg/l, a Fertő-tóban 1500-2000 mg/l, a Velencei-tóban 3000 mg/l, viszont a tengerekben már 35000 mg/l körüli.
A Balaton vizének összetételét alapvetően 8 fő ion határozza meg, ezek közül csak a kalcium-ion koncentrációja nem nőtt, ennek oka az, hogy a magyar tengerben jelentős mértékű a mészkőkiválás. Ugyanakkor a sótartalom növekedésére a klímaváltozás is hatással van. Az ezredfordulót követően napjainkig kilenc alkalommal fordult elő az, hogy a tó éves vízmérlege negatív lett. Ez azt jelenti, hogy a párolgás mértéke nagyobb volt, mint a csapadék és a hozzáfolyás együttesen. Emiatt növekedett a víz tartózkodási ideje a tóban, ez pedig az oldott sók töménységének növekedését eredményezte.