Hiába a sok eső, így is kiszárad Magyarország?

Hiába a sok eső, így is kiszárad Magyarország?

agrarszektor.hu
A csapadékban gazdag nyár után azt gondolhatnánk, hogy idén őszre helyrebillent a természet egyensúlya. A látszat azonban csal, hiszen a felszín alatt korántsem rózsás a helyzet: az utóbbi években Békés megyében például nyaranta a talajvízszint 3 méterrel csökkent. Magyarország „kiszáradása” számos okra vezethető vissza, ám a jelenséget nem kell tétlenül szemlélnünk. Akadnak olyan egyszerű lépések, amelyekkel klímabiztossá tehetjük otthonunkat, városunkat, vagy akár az ipari létesítményeket. Ráadásul ezekkel a tippekkel nem csak a környezetet, hanem hosszú távon a pénztárcánkat is „védjük”.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarország területének 22,3 százaléka potenciális árvízi zóna - ez az egyik legmagasabb arány Európában - 34 százalékát pedig aszályok veszélyeztetik.1 Nem meglepő, hogy az önkormányzatok árvíz- és belvízkárok fedezésére fordított költsége éves szinten több tízmilliárd forintra rúg. A klímaváltozás jellegét előrejelző modellek szerint az évi átlagos csapadékmennyiség nem fog lényegesen módosulni, azonban annak időbeli eloszlásában kilengések várhatók: több lesz az extrém, nagycsapadékú nap, és ezzel egyidőben nyaranta a száraz időszakok is hosszabbá válnak. A hidrológusok, ökológusok és tájépítészek egyetértenek abban a legnagyobb kiterjedésű víztározó a termőtalaj lehetne, amely akár a csapadék kétharmadát is képes befogadni.

A Wavin közleményében Dr. Szkordilisz Flóra, városklíma szakértő, várostervező elmondta, szerinte két módon is védekezkedhetünk az elsivatagodás ellen. Egyrészt, mintegy a természetet „utánozva”, az NBS (nature based solution) módszer alkalmazásával:

  • Törjük fel a betont! Ahol csak lehet, használjunk természetes alapanyagokat, amelyek kevésbé tartják meg, illetve sugározzák magukból a meleget.
  • Ültessünk „klímabiztos” növényeket! A vízigényes pázsitok és örökzöldek helyett ültessünk inkább őshonos növényeket, gyümölcsfákat, például diófát, amely télen nem árnyékol, ám nyáron természetes módon hűti a kertet, termését pedig már-már aranyáron kaphatnánk meg a piacon. Kérdezzük meg a helyi kertészetben, hogy a lakhelyünkön jellemző talaj víztartó képességéhez mely növények illenek leginkább!

Másrészt éljünk az úgynevezett kék-zöld infrastruktúra nyújtotta lehetőségekkel, tehát alakítsuk az épített környezetünket is úgy, hogy ellenálljon a szélsőséges időjárásnak.

  • Már az építkezésnél legyünk körültekintők! Tájoljuk megfelelően az épületet, válasszunk minél világosabb színt a falfestéshez, tetőfedéshez. Tervezzük meg úgy a ház helyét a telken, hogy a körülvevő növényzet óvja az erős szelektől és árnyékolja a déli oldalon a házat, így védve az időjárás szélsőségeitől.
  • Segítsük a városi fák túlélését! A városi fák többnyire magányosan állnak egy betonfelület közepén, leveleiket nem csak a napsütés, hanem a betonról felszálló hő is égeti. Túlélésüket a gyökereket tápláló víztározóval segíthetjük.
  • Alakítsunk ki zöldhomlokzatot, zöldtetőt, vagy akár kék-zöld tetőt!
  • Nagyobb lapostetők esetén telepítsünk vákumos esővíz elvezető rendszert! A hirtelen lezúduló esőt a társasházak, középületek, csarnokok lapostetőiről így könnyen és gyorsan a szikkasztóba juttathatjuk.
  • Tartsuk a telken belül az értékes esővizet, alakítsunk ki esővíz szikkasztó és -tározó blokkot! A talajba ásott mezőkkel fogjuk fel a lezúduló esővízet, amit később például öntözésre használhatunk. Magyarországon jellemző éves csapadékmennyiség elegendő lehet egy 40 négyzetméteres konyhakert fenntartásához, és így egy négyfős család ellátáshoz. A zöldség- és gyümölcsárak ismeretében ez komoly tény, nem beszélve arról, hogy a kertészkedés bizonyítottan csökkenti a stresszt és a mentális egészségünket is óvja.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06