2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Ez most komoly? Új magasságokba emelkedhet a paradicsom termesztése

Ez most komoly? Új magasságokba emelkedhet a paradicsom termesztése

agrarszektor.hu
Újabb növény termesztését próbálnák ki a világűrben az amerikaiak. A Kaliforniai Egyetem a NASA-val közös projektje során azt vizsgálja, hogyan lehetne a római saláta után paradicsomot is termeszteni a Földön kívül. A kutatók szerint az így termesztett zöldségek kevesebb helyet foglalnának és több termést hoznának, mint földi rokonaik.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

A római saláta után a paradicsom lehet a második olyan zöldségféle, amelyet az űrben termesztenének. Ez előbbit 2015-ben növesztették a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) a NASA Veggie kísérletének részeként - írta meg a Hortidaily. Az első űrben termesztett paradicsomot a becslések szerint 2025 elején-közepén lehet majd betakarítani. Martha L. Orozco-Cardenas, a Kaliforniai Egyetem Riverside-i Növénytranszformációs Kutatóközpontjának igazgatója szerint az egyetem és a NASA jelenleg még a kísérlet tervének véglegesítésén dolgoznak. A szakember azt is elárulta, hogy a céljuk az, hogy a paradicsom termesztését az Advanced Plant Habitat Mission 08 (APH08) során indítsák el.

Az űrbéli termesztésnek is megvannak a maga előnyei

A Kaliforniai Egyetem több mint öt éve dolgozik egy olyan paradicsomfajta kifejlesztésén, amely alkalmas az űrben való termesztésre. Martha L. Orozco-Cardenas elmondta, hogy a paradicsom annyira gazdag az alapvető tápanyagokban, hogy kiváló választás lehet az egészséges étrend fenntartásához. Emellett a zöldség pszichológiai előnyöket is nyújt, mivel javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt a friss, ízletes ételek érzékszervi élményén keresztül, ami kényelmet és a normalitás érzését nyújtja az olyan elszigetelt környezetben, mint az űr - tette hozzá a szakember.

Ezen túlmenően a paradicsom jól jellemzett genomja miatt a tudományos kutatásban kulcsfontosságú modellorganizmus, így ideális a génexpresszió tanulmányozására a földi gravitáció és a mikrogravitáció alatt. A olyan génszerkesztési technikák, mint a CRISPR-Cas9, szintén jól alkalmazhatók bennük, amint azt az űrparadicsomokon tapasztalt eredmények is mutatják. Ezek az előrelépések jelentősen hozzájárulnak a növénytermesztés javításához és a szélesebb körű növénybiológiai kutatásokhoz.

Miben különbözne az "űrparadicsom" a földitől?

A vad típusú társaikhoz képest az űrbéli termesztésre alkalmas paradicsomnövények rövidebbek, de ugyanolyan terméshozamot produkálnak, a termésméret kisebb változékonysága mellett. Más szóval, kevesebb a zöld vegetatív növekedés, és nagyobb hangsúlyt fektetnek az ehető gyümölcsök következetes előállítására.

Ezeket a tulajdonságokat érdemes tovább kutatni, hogy támogassuk a mezőgazdaság új hullámát, amely a növekedési tér maximalizálására összpontosít, különösen mivel a Föld termőterülete csökken, és az éghajlatváltozás hatásai fokozódnak

- nyilatkozta Martha L. Orozco-Cardenas.

A szakember beszélt arról is, hogy kocsányos paradicsomfajták jelentős kihívást jelentenek a beltéri vertikális termesztés számára a zabolátlan növekedésük, a szükséges nagyfokú beavatkozás (például a metszés) és a jelentős függőleges helyigényük miatt. Következésképpen az ágazat a kisebb növények fejlesztése felé mozdul el, amelyek több gyümölcsöt hoznak, miközben kevesebb helyet foglalnak el. Az ültetés és a betakarítás közötti idő hasonló a hagyományos paradicsoméhoz, de esetenként a kutatók gyorsabb virágzási időt figyelnek meg az űrbéli paradicsomoknál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?