Fel van adva a lecke a magyar paradicsomtermelőknek

Fel van adva a lecke a magyar paradicsomtermelőknek

agrarszektor.hu
A klímaváltozás hatásai egészen rendkívüliek Magyarországon is, olyan gyors változások zajlanak le a hazai kertészetekben 4-5 év alatt, melyeknek 30-40 év alatt kellene megtörténnie, hogy fel lehessen készülni rá. Újabb kihívás, hogy évről-évre új vírusok jelennek meg, így paprikában, paradicsomban és uborkában is, ami további jelentős terméskiesést tud okozni - közölte a HelloVidékkel Kocsis Márton, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs szakmai referense. 

Az előző évek legnagyobb problémája a hajtatott kertészek szempontjából egyértelműen a villamos energia és az inputanyagárak megugrása volt, az infláció pedig elsősorban a munkaerő jelentősen megnövekedett költségében csapódik le az ágazatban. Emellett több tényező is nehezíti a hazai kertészek életét: az egyik a klímaváltozás, ami enyhe teleket, így a kártevők nagyobb nyomását eredményezi, másrészt a nyári hőhullámok ellen csak igen korlátozottan lehet védekezni (leginkább sehogy), ami akár 10-20%-os terméskieséshez vezet, még növényházakban is. A klímaváltozás hatásai rendkívüliek, olyan gyors változások zajlanak le 4-5 év alatt, melyeknek 30-40 év alatt kellene megtörténnie, hogy fel lehessen készülni rá. Újabb kihívás, hogy évről évre új vírusok jelennek meg, így paprikában, paradicsomban és uborkában is, ami további jelentős terméskiesést tud okozni

- mondta a lapnak a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kifejtette továbbá, hogy Magyarországon a hajtatott paradicsom és a paprika termőterülete kis mértékben növekszik, de az árualap stabil, illetve évről-évre emelkedik a fajlagos hozamok növekedésének köszönhetően. Az éves mennyiségek hajtatott paradicsomnál 150-160 ezer tonna, kígyóuborka 20-22 ezer tonna, a hajtatott paprikafékénél 135-145 ezer tonna körül alakulnak. A paradicsomnál jelentős exportnövekedés figyelhető meg, itt csaknem egyharmadával nőtt az utóbbi 5 évben a termelési érték, az exportunk pis folyamatosan növekszik, 2023-ban meghaladta a 20%-ot. Legfőbb célországaink Szlovákia és Csehország, de Romániába és Németországba is jelentős mennyiségeket szállítunk.

Magyarországon egyébként több mint 3000 hektáron folyik hajtatott termesztés, ebből 240-250 hektár üvegház, 700 hektár fűtött blokkfólia. Paprikaféléket 1100 hektáron termesztünk hajtatásban, étkezési paradicsomot pedig körülbelül 320 hektáron. A teljes magyar szabadföldi paradicsomtermelő terület mérete mindent összevéve 2023-ban 1465 hektár, de ebben már az évi 80-110 ezer tonna termést adó ipari paradicsom 1350 hektáros területe is benne van. A szabadföldi paprika területe 1000 hektár alatti, de ebből kevesebb, mint 200 hektár a fehér, 300 hektár a paradicsom alakú, és kb. ugyanennyi a kápia fajtakörhöz tartozó terület (ezekben az adatokban a fűszerpaprika nem szerepel). Az utóbb 7-8 évben végzett fejlesztések eredményeként a magyarországi hajtatófelület 120 hektárral nőtt, és ugyanebben az időszakban több, mint 30 termálkút fúrására is sor került.

A teljes interjú ide kattintva elérhető. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34