Meghódította a világot ez a marokkói zöldség: rengeteg piacon ott van

Meghódította a világot ez a marokkói zöldség: rengeteg piacon ott van

agrarszektor.hu
Bár 2023-ban Marokkó frisszöldség-exportja volumenben 14%-kal (1,06 millió tonnára) csökkent a 2022-es évhez képest (de még mindig 5%-kal több az ötéves átlagnál), értékben ez 12%-os éves növekedést jelentett (1,6 milliárd dollár, ami csaknem 50%-kal múlja felül az ötéves átlagot). A 2023-ban bekövetkezett visszaesést sem a kereslet hiánya, hanem a rendkívül kedvezőtlen időjárási jelenségek okozták.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Továbbra is az üvegházi paradicsom számít a marokkói exportbevételek sarokkövének: értékben ez az ágazat teszi ki a teljes frisszöldség-kivitel csaknem háromnegyedét, mintegy 1,2 milliárd dollárt. A szektort tavaly az 50°C feletti csúcshőrmérsékletekkel jelentkező rendkívüli nyári hőség, majd később az üvegházakat is elpusztító, a Larache régióra lezúduló Bernard vihar nagyon kedvezőtlenül érintette, így az üvegházi paradicsom exportja 11%-kal 660 ezer tonnára csökkent. Ennek ellenére Marokkó megőrizte pozícióját a világ harmadik legnagyobb friss paradicsomexportőreként, csak Mexikó és Hollandia előzte meg - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az exportbevételek rangsorában a második helyen a paprika áll, ami különösen az üvegházi zöldségeken belül jelentős növekedést mutatott a fizikai exportvolumenben. Marokkó paprikaexportja 2023-ban 4%-kal, 174 ezer tonnára bővült, de ennél sokkal fontosabb, hogy értékben 55%-kal, 230 millió dollárra emelkedett. Exportbevétel alapján a harmadik-negyedik helyen a cukkini és a tökfélék következnek a friss zöldségek kategóriáján belül. Figyelemre méltó, hogy a cukkini kivitele mind mennyiségben, mind értékben viszonylag stabil maradt az előző években: Marokkó 47 ezer tonna cukkinit és tökfélét exportált 2023-ban, körülbelül 45 millió dollár értékben.

Az évi 23 millió dolláros árbevételével a hajtatott uborka a negyedik helyen áll, de nem szabad elfelejteni, hogy ez a zöldségféle mutatta a legdinamikusabb növekedést: exportja körülbelül 60%-kal bővült. Az uborkát elsősorban fűszernövények (például a petrezselyem és a tárkony) követték 14 millió dolláros export értékkel, de a sárgarépa, a hagyma, a csemegekukorica és a káposztafélék kivitele is jelentősen hozzájárult az értékesítési adatokhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03