Bekeményítettek az oroszok: ezt sokan nem teszik zsebre

Bekeményítettek az oroszok: ezt sokan nem teszik zsebre

agrarszektor.hu
A kazah gabonaszövetség szerint egyes rizs- és kukoricaexportőrök nem tudják eljuttatni a termékeiket Oroszországba. Ez annak az orosz gabonablokád kiterjesztésének tűnik amelyet azután vezettek be, hogy miután Moszkva növény-egészségügyi előírások megsértésével vádolta Kazahsztánt - olvasható a Reuters oldalán.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Oroszország kulcsfontosságú tranzitország a fontosabb kazah exporttermékek, például az olaj és az urán számára. A kereskedelmi feszültségek miatt a piaci szereplők aggódhatnak ezen áruk folyamatos ellátása miatt. Az orosz állami mezőgazdasági felügyelet a múlt héten jelentette be, hogy a továbbiakban nem fogja kiállítani a Kazahsztánból származó gabonára, gabonatermékekre, napraforgómagra, paradicsomra és paprikára vonatkozó növény-egészségügyi bizonyítványoka.

A piaci szereplők szerint azonban Oroszország döntése befolyásolta a szállításokat. Jevgenyij Karabanov, a gabonaszövetség analitikai vezetője szerint a kialakult helyzetet még nem oldották meg. A (gabona)tranzit továbbra is olyan útvonalakon halad, ahol a rakományokat nem kell kirakodni az egyik szállítóeszközről, és átrakodni egy másikra, vagyis például a balti országokba, Azerbajdzsánba, Fehéroroszországba.

Jevgenyij Karabanov hozzátette, hogy a kazah gabonaszállítmányokat már nem szállítják orosz kikötőkön keresztül. Mint mondta, érkeztek már be panaszok olyan vállalatoktól, amelyek rizst és kukoricát szállítanak - és amelyekről az orosz állami mezőgazdasági felügyelet levelében nem esett szó - Kazahsztánból Oroszországba. A hírek szerint az ilyen termékekkel megrakott teherautókat a határon visszafordítják.

Egy névtelenséget kérő orosz ipari forrás megerősítette, hogy problémák vannak a kazah tranzitforgalommal. A forrás megosztott egy dokumentumot, amely felsorolja azokat a termékeket, amelyek behozatalát megtiltották, ha rendelkeznek kazah növény-egészségügyi bizonyítványokkal. A lista nemcsak az összes főbb gabonafélét tartalmazza, hanem a búzalisztet, a kukoricát, a rizst, a szójababot, a lencsét, egyes dióféléket és a dinnyét is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?