Kemény kijelentést tett Oroszország a fekete-tengeri gabonaszállításról

Kemény kijelentést tett Oroszország a fekete-tengeri gabonaszállításról

agrarszektor.hu
2023. július 18-án lejárna a fekete-tengeri gabonaegyezmény, amelyet eddig még mindig meghosszabbítottak a szerződő felek. Oroszország azonban jelezte, hogy nem biztos, hogy bele fognak egyezni az újabb meghosszabbításba. A jelentések szerint a probléma megoldását az Európai Unió egy olyan javaslatban látná, amely lehetővé tenné, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bank, más néven Rosszelhozbank leányvállalatot hozzon létre, és újra csatlakozzon a globális pénzügyi hálózathoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Oroszország ENSZ-képviselője, Gennagyij Gatilov elégedetlenségét fejezte ki a július 18-án lejáró fekete-tengeri gabonamegállapodás jelenlegi állásával kapcsolatban. A képviselő kijelentette, hogy nem teljesültek a megállapodás meghosszabbításának feltételei, ami jelentős problémát okoz a megállapodás végrehajtásában. Moszkva egyik ilyen feltétele ugyanis az volt, hogy a Rosszelhozbank orosz agrárbankot visszaintegrálják a SWIFT banki fizetési rendszerbe - írta meg a Portfolio a Reuters értesülései alapján.

Az orosz ENSZ-képviselő az Izvesztyija című lapnak kifejtette, annak ellenére, hogy Oroszország pozitív fejleményekre számítva többször is meghosszabbította a megállapodást, a jelenlegi helyzetben nem látják indokoltnak a mostani megállapodás fenntartását. Oroszország "felháborítónak" minősítette a megállapodással kapcsolatos nyugati lépéseket, de megnyugtatta a szegényebb országokat, hogy gabonaexportja folytatódni fog.

A probléma megoldása végett a jelentések szerint az Európai Unió egy olyan javaslatot fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy a Rosszelhozbank leányvállalatot hozzon létre. A Financial Times beszámolója szerint ez a lépés a bank globális pénzügyi hálózathoz való kapcsolódását hivatott helyreállítani. A bankot szankciókkal sújtották, és ez a kezdeményezés a fekete-tengeri gabonakereskedelmet hivatott megvédeni, amely megkönnyíti Ukrajna élelmiszerexportját a világpiacokra.

A javasolt terv, amelyet az ENSZ közvetítésével folytatott megbeszéléseken mutattak be, lehetővé tenné az új banki egység számára a gabonaexporttal kapcsolatos kifizetések kezelését. Az újonnan létrehozott egység használhatná a SWIFT-et, ami a legnagyobb orosz bankok számára elérhetetlen az ukrajnai inváziót követően. A banki fizetési rendszerhez való hozzáférés visszaszerzése mellett Oroszország a mezőgazdasági gépek és alkatrészek szállításával kapcsolatos korlátozások feloldását is szorgalmazza, és azt is, hogy szüntessék meg a biztosításokra és az egyéb szolgáltatásokra vonatkozó korlátozásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?