Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.16. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.16. szerda

agrarszektor.hu
Az ország nagyobb részén derült, napos időre számíthatunk - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.10.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.10.16.) napon.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.10.16.) napon.

2024.10.16. szerda: Az ország nagyobb részén derült, napos időre számíthatunk. A Dunántúlon délelőtt borult lesz az ég, de fokozatosan szakadozik, csökken a felhőzet, ott is kisüt a nap, ugyanakkor a Dunántúl északnyugati részein helyenként tartósabban, a késő délutáni órákig megmaradhat a rétegfelhőzet. Számottevő csapadék nem valószínű. A keleties szelet olykor élénk lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán döntően 15 és 18 fok között alakul, de a tartósan felhős északnyugati tájakon kissé hűvösebb lehet.
Késő este 4, 11 fok valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Egyre inkább anticiklon határozza meg térségünk időjárását, ezért fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

A következő napon várható időjárás

2024.10.17 csütörtök: A Dunántúlon változóan, időszakosan erősen felhős idő várható, míg keletebbre a pára és ködfoltok feloszlása után derült, napos időre számíthatunk. Nyugaton, délnyugaton néhol előfordulhat eső, zápor. A keleties szél többfelé megélénkül. A minimum-hőmérséklet általában 2 és 7 fok között alakul, de a szélvédett, hidegre hajlamos helyeken fagypont alá is lehűlhet a levegő. Nyugaton ugyanakkor 8, 9 fokot is mérhetnek. A csúcsérték 13 és 19 fok között alakul.

Friss híreink:

Messze még a cél: továbbra is 700 millióan éheznek világszerte

Az elmúlt években megtorpant az éhezés felszámolásának folyamata, és jelenleg is több mint 700 millió embert érint a probléma, vagyis különösen aggasztó a helyzet – mondta el az Agrárszektornak adott interjújában Viorel Gutu, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató-helyettese, európai és közép-ázsiai regionális képviselője. A nyolcvanas évek etiópai katasztrófája óta ugyan sokat javult a helyzet, de a fegyveres konfliktusok, a kiszolgáltatott régiók marginalizálódó lakosságának lemaradása miatt messze van még az éhezés felszámolása, ráadásul a fejlettnek gondolt Európát is érinti a kérdés. Ma van az ENSZ által kijelölt Élelmezési Világnap, amely ráirányítja a figyelmet arra, hogy továbbra is megoldatlan kérdés az éhezés.

Ezért folyattunk ki 6-8 Balatonnyi vizet az országból: itt a magyarázat

Szeptember elejére a dél-alföldi régióban elérte a 160 ezer hektárt, országos szinten pedig a 390 ezer hektárt az aszálykárra bejelentett területek nagysága, ezzel egyidőben pedig néhány nap leforgása alatt hat-nyolc Balatonnyi vízmennyiséget vezettünk ki az országból a gátak és a homokzsákok között. Mint annak sok érintett gazdálkodó hangot is adott, ez a Duna medrében elszáguldó hatalmas vízmennyiség egyenes úton megoldást jelenthetne az aszállyal küzdő gazdálkodók számára, a helyzet azonban ennél jóval összetettebb.

Melléktermékből élelmiszer - tényleg ez a jövő?

Bár egyre nagyobb figyelem övezi, sokan még mindig nem ismerik az értéknövelő újrahasznosítás (upcycling) fogalmát. Ráadásul a jelenleg hatályos szabályozások sem feltétlenül segítik az innovációs megoldások elterjedését - mondta el az Agrárszektornak Dalmadi Júlia, a Transfoodmission Kft. alapító ügyvezetője. A szakember beszélt arról is, hogy milyen lehetőségek vannak az új típusú élelmiszerek előtt, milyen projekteket terveznek a vállalkozásnál, és hogy milyen várakozásaik vannak a következő időszakot illetően.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Sok pénzt hozhat a konyhára a legális nyugdíjtrükk: egyre többen vágnak bele, százezreket kaszálnak

A kormány legújabb tervei szerint lehetővé tenné, hogy 2025-ben az nyugdíjpénztári megtakarításokat lakáscélra sarcmentesen fel lehessen használni. A jelenlegi tervezet szerint a nyugdíjbiztosításokat ez nem érintené, és még bizonyos mértékű kamatadó is terheli ezt a megtakarítást. Pedig Magyarországon rengetegen rendelkeznek ilyen szerződéssel és az utóbbi években a biztosító társaságok jelentős bővülést is tapasztaltak. Mi állhat a háttérben? A Pénzcentrum friss körképéből kiderül, hogy hol szignifikánsan népszerűbb ez a megtakarítási forma, milyen a szerződők korösszetétele és a nemek aránya. Az egyes biztosítók termékei eltérőek lehetnek, ezért annak, aki szerződéskötésen gondolkodik - esetleg újrakötésen a megtakarítás lakáscélú felhasználása után -, érdemes összehasonlítania a biztosítók ajánlatait.

Rengeteg autós feledkezik meg erről: súlyos baleset lehet a vége a spórolásnak

A hűvösebb őszi időjárás beköszöntével tagadhatatlanul megváltoznak az útviszonyok is, amelyek komoly kihívás elé állítják még a tapasztalt sofőröket is. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért fontos, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse autóját, és felkészüljön a váratlan helyzetekre. Az őszi időszak egy egészen más közlekedési formát igényel, ezért nagyon fontos, hogy elindulás előtt jól felkészített, biztonságos, megfelelő műszaki állapotú járművel induljunk útnak. Pető Attila, Kresszprofesszor lapunknak elmondta, érdemes már most feltenni a téligumit az autónkra. A közlekedési szakértő és oktató azt is elárulta, hogy melyek azok a főbb alkatrészek, amelyeket feltétlenül szükséges ellenőriznünk a biztonság érdekében a tél előtt.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?