Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.18. péntek

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.10.18. péntek

agrarszektor.hu
A Dunántúlon - ezen belül is különösen a Nyugat-Dunántúlon - továbbra is több lesz a felhő - derül ki az Agrárszektor pénteki (2024.10.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2024.10.18.) napon.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2024.10.18.) napon.

2024.10.18. péntek: A Dunántúlon - ezen belül is különösen a Nyugat-Dunántúlon - továbbra is több lesz a felhő. Számottevő csapadék nem lesz. Ezzel szemben a Dunától keletre zavartalan napsütés várható a pára- és ködfoltok feloszlását követően. A délkeleti, keleti szél megélénkül, néhol megerősödik.

Délutánra 12 és 18 fok közé melegszik fel a levegő, a Nyugat-Dunántúlon lesz a leghűvösebb.
Késő estére 3 és 12 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli az arra érzékenyek szervezetét.

A következő napon várható időjárás

2024.10.19 szombat: A Dunántúl felhős tájain is vékonyodik, csökken a felhőzet, délután inkább csak fátyolfelhők szűrik a napsütést. Keleten a pára-, ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A keleties szél helyenként megélénkül. Délutánra 13 és 18 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Friss híreink:

Bárki rábukkanhat erre a kincsre a magyar erdőkben: százezreket ér kilója

A szarvasgomba igazi kuriózum, bár talán többen ismerik áráról, mint ízéről. Elterjedt tény, hogy több százezer forintba kerül kilója, viszont érdemes szem előtt tartani azt a tényt, hogy ebből a gombából grammokra van szükség ételek elkészítéséhez, nem pedig kilókra. Csorbainé Dr. Gógán Andrea szarvasgomba-termesztési szakértő segítségével annak jártunk utána, hogy miért kell ennyit fizetni ezért a gombáért, valamit annak is, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki gyűjteni és értékesíteni is szeretné. Mindemellett megtudtuk azt is, hogy egyre többen vágnak bele a termesztésébe, ugyanakkor nagyon jelentős mennyiség nem a hazai, hanem a külföldi piacokon landol az értékes termésnek.

Itt a magyar fejlesztés: szoftverrel mérik a baromfi súlyát

Új, kamerákkal gyűjtött adatokon alapuló szoftveres súlymérést dolgozott ki egy magyar startup, amelynek megoldását a baromfitartásban lehet hasznosítani. A fejlesztők eljárását már sikeresen alkalmazzák a pecsenyekacsa-tartásban, a cég rövid időn belül piacra lépa broilercsirke testsúlybecslő modelljével is. A szoftveres súlymérés segíthet a manapság ritkaságszámba menő élőmunka kiváltásában, ráadásul a madarakat számukra észrevétlenül vizsgálja, amely nem csupán állatjóléti előny, de csökkenti az állományt ért stresszt is.

Évekig tart, míg megtérül, mégis egyre több gazda vág bele itthon

Idén sem volt könnyű dolga a termelőknek a földeken Magyarországon, a munkát a kedvezőtlen időjárás különösen nehezítette. Évek óta küzdenek csapadékgondokkal, és sokan úgy tartják, hogy az öntözés lehet a kulcs ebben a kérdésben. Ugyanakkor vannak, akik szerint hasznos dolog ugyan az öntözés, de nagyon lassan térül meg, akár évtizedek is kellenek hozzá, ezért nem éri meg belevágni. De vajon melyik tábornak van igaza? Az Agrárszektor többek között ennek járt utána Szigeti Tamással, a Kalocsa Térségi Öntözési Közösség vezetőjével, aki részt vesz a december az Agrárszektor Konferencián, Siófokon.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Kongatják a vészharangot: a könnyűdrogok üthetik be a szöget a magyar borok koporsójába?

A borászok napjainkban számos kihívással néznek szembe, ezek közül legégetőbbek az évek óta tartó munkaerőhiány az ágazatban, a klímaváltozás hatásai, miközben a fiatal generáció egyre inkább a csökkentett alkoholtartalmú vagy alkoholmentes borok iránt érdeklődik, a megemelkedett költségeket szinte lehetetlen érvényesíteni a fogyasztói árakban Magyarországon. Emellett komoly kihívás elé állítja az ágazatot az értékesítés,  mivel az eladás a pár multinacionális cégen keresztül történik legnagyobb arányban - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Varga Máté, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja,  illetve a szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, a Móri borvidék küldötte.

Méltatlan sorsra jutott a magyarok kedvenc gyümölcse: kincset érő lekvár, ivólé készül belőle

Nagyszüleink idejében nem létezett magyar kert almafa nélkül, és nem véletlenül: a méretes, ízletes gyümölcsöket rengeteg módon hasznosíthatták a korabeli háziasszonyok és bizton állíthatjuk: egyetlen falat sem ment pocsékba. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudnunk a hazai almafélékről: milyen ételekhez használhatjuk őket, melyik fajtát hogyan éri meg feldolgozni, milyen almát használjunk a kompóthoz, a lekvárhoz vagy éppen a süteményekhez?

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?