Kilőttek az árak a lengyeleknél: durva, mennyibe kerül egy kiló répa

Kilőttek az árak a lengyeleknél: durva, mennyibe kerül egy kiló répa

agrarszektor.hu
Jelenleg is zajlik a sárgarépa betakarítása Lengyelországban, és ebben az időszakban a korábbi években csökkenni szokott a zöldségféle ára a bővülő kínálat miatt. Ám az idei évben ez egyáltalán nincs így, ráadásul az átlagár 40%-kal magasabb, mint az előző ötéves átlag: október közepén 1-1,5 PLN/kg (95-140 Ft/kg) között alakul minőségtől és régiótól függően.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A mostani árszint sokat sejtet arról, hogy milyen lesz a 2024/2025-ös szezon téli-tavaszi időszaka. Különösen azért, mert sejthető, hogy a lengyel sárgarépa ára még a mostaninál is magasabb lehetne, ha nem kellene megküzdenie a konkurenciát jelentő importtal. Márpedig a verseny nagy, hiszen a hollandoknak gondot okoz, hogy az afrikai országokból nincs kereslet a sárgarépa iránt, ezért a szezon ezen szakaszában a szokásosnál is intenzívebben keresik a közép- és kelet-európai lehetőségeket - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Egyébként Hollandiában a DCA jegyzéseiben a B osztályú (frisspiacra szánt) sárgarépa ára átlagosan 14,50 euró/100 kg (5800 Ft/100 kg), azaz ugyannyi, mint tavaly. Érdemes azonban megjegyezni, hogy Hollandiában az előző évben a sárgarépa ára a 44. Hét, vagyis november első hete után meredeken emelkedni kezdett, és 2024. februárjára 40 euró/100 kg-ra (16000 Ft/100 kg-ra) emelkedett. Ha ez ismét bekövetkezik, az erős indikátora lesz annak, hogy megismétlődhet a kifejezetten drága szezon, és ennek következtében hasonló áralakulás várható majd Lengyelországban is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?