Gyümölcsfát ültetnél? Akkor erről mindenképp tudnod kell!

Gyümölcsfát ültetnél? Akkor erről mindenképp tudnod kell!

agrarszektor.hu
A gyümölcsfaiskolákban elkezdődött a csemeték, oltványok, gyümölcstermő cserjék kitermelése. Az emberek ettől az időszaktól kezdve számíthatnak telepítésre alkalmas ültetési növényanyagra, melyhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ültetési tanácsokkal is segít.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A kertészet, vagyis a kertészeti termesztés legspeciálisabb, a legtöbb felkészültséget és főleg a legnagyobb előre gondolkodást igénylő ágazata a faiskolai termesztés, amit a kertészet nehéziparának is szoktak nevezni, mert alapanyagot állít elő. Ahogy a nevében is benne van, faiskola, vagyis a növények iskolázását, nevelését jelenti, ami a nevelés befejezésével ültetési növényanyaggá válik, amivel aztán gyümölcsültetvények telepítését teszi lehetővé - olvasható a NAK oldalán. Az üzemi gyümölcsültetvények, de döntően a házikertek ültetési anyaga is gyümölcsfaiskolából származik, vagyis olyan gyümölcsöket tudunk fogyasztani és a feldolgozó konzervipar számára biztosítani, amilyen gyümölcsfajták ültetési anyagát nevelik a faiskolák.

Az Agrárkamara ezért arra biztat minden gazdálkodót, hogy bátran ültessenek gyümölcstermő növényeket, melyek a hazai klímánkon különleges beltartalmi értékeket produkálnak, módot adva annak megtapasztalására, hogy a saját gyümölcsnek nincs párja. Ezt a már megjelent és több időszakban is benyújtható Ültetvénytelepítési pályázat is segíti forrás biztosításával. Továbbá minden egyes szakszerűen elültetett fa oxigént is termel, amely nagyban hozzájárul az élhető környezetünk fenntartásához.

A NAK figyelmezetett, hogy azt mindenképp figyelembe kell venni, hogy a faiskolai ültetési anyagok előállítása 2-3, akár 4 évet is igénybe vesz fajtól-technológiától függően, ezért megfelelő gondossággal, precizitással kell elültetni a növényeket, hogy sok-sok éven át szerezzenek örömöt az embernek. Az Agrárkamara emellett egy ingyenesen letölthető összeállítással is segít a gazdáknak, kertészeknek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?