2024. október 24. csütörtök Salamon
Nagy csavart vesz az időjárás: erre készülhetnek a magyarok hamarosan

Nagy csavart vesz az időjárás: erre készülhetnek a magyarok hamarosan

agrarszektor.hu
Csendes, többnyire száraz, sokfelé napos, őszi időnk volt az elmúlt napokban, és a folytatásban is hasonlóra számíthatunk. A hét végéig kissé erősödik a nappali felmelegedés, majd a jövő héten növekszik a ködhajlam. A talaj többnyire kellően nedves, a repce és az őszi kalászosok is ideális körülmények közt fejlődhetnek.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A múlt héten kedden északon, északkeleten, csütörtökön délnyugaton, majd ezen a héten szerdán nyugaton esett többnyire csak kisebb csapadék. Időjárásunkat döntően anticiklon határozta meg, így az országban nagyobb részt száraz, sokfelé zavartalanul napos idő volt. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege csak nyugaton, délnyugaton és északkeleten haladja meg az 5 mm-t, az ország jelentős része azonban egyáltalán nem kapott esőt. A harminc napos csapadékösszeg hazánk túlnyomó részén meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget, az ország széles, délnyugat-északkeleti sávjában 20-45 mm-el több esett a sokéves átlagnál. A felszínközeli talajréteg az elmúlt napokban sokat száradt, de így is kellő nedvességet tartalmaz. A 20-50 cm közötti réteg a délkeleti tájak kivételével csaknem telített, a fél méternél mélyebb rétegben azonban hazánk keleti kétharmadán sokfelé még nagyon sok nedvesség hiányzik - derült ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből.

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét közepétől jellemzően 15 Celsius fok körül, kissé a fölött alakult, keddtől emelkedett pár fokot és már 20 fok fölötti maximumok is előfordultak. Az egyre hosszabb, derült és szélcsendes éjszakákon viszont főleg a keleti országrészben erősen lehűlt a levegő, sokfelé voltak deresek a reggelek, 2 m-es magasságban is voltak fagyok, míg a felhősebb nyugati területeken 5 fok köré csökkent a hőmérséklet.

Egyre kedvezőbb az időjárás

A gyakran csapadékos időjárás és a sáros talaj a hónap első felében sokfelé hátráltatta az őszi talajmunkákat és a gabonák vetését, azóta azonban sokat szikkadt a talaj, és a nagyrészt száraz, napos időjárás kedvező körülményeket teremtett. A repce fejlett, jó állapotban van, és kedvezőek a körülmények az őszi gabonák korai fejlődéséhez is. Az elkövetkezendő 8-10 napban sem várható nagyobb változás időjárásunkban, ugyanis azt döntően anticiklon határozza majd meg. Ma éjjel a Dunántúlon lehet kisebb eső, de alapvetően száraz idő várható. A ködhajlam növekszik majd, hétfőtől helyenként akár tartósabban is megmaradhat az éjjel képződő köd, másfelé viszont többnyire napos időre számíthatunk. A hőmérséklet az elmúlt napokhoz hasonlóan napközben kezdetben 15 és 20 fok között valószínű, a jövő héten valószínű pár fokos csökkenés. A tartósabban ködös részen várható ettől hűvösebb. Éjszakánként csak a fagyzugos helyeken hűlhet fagypont alá a levegő, jellemzően fagymentesek lesznek a reggelek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?