Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.10.29.) napon.
2024.10.29. kedd: Napközben a köd a legtöbb helyen megszűnik, a rétegfelhőzet kiterjedése fokozatosan csökken, de maradhatnak tartósan borult tájak, másutt jellemzően napos idő lesz. Néhol szitálás előfordulhat. Gyenge marad a légmozgás.
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken kissé hűvösebb is lehet. Késő estére 5 és 12 fok közé hűl le a levegő.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.
A következő napon várható időjárás
2024.10.30 szerda: A rétegfelhőzet, illetve a köd egy része napközben is makacsul tarthatja magát. Máshol a látási viszonyok javulása, illetve a felhőzet szakadozása után hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szitálás a borult, ködös területeken bárhol előfordulhat. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A csúcsérték 12 és 19 fok között valószínű, a tartósan felhős, párás tájakon lesz hűvösebb.
Friss híreink:
Összeomlott az agrárgéppiac: nagyon rég nem láttunk ilyen rossz számokat
2024-ben jelentős mértékben visszaesett a mezőgazdasági gépforgalmazás Magyarországon, sőt, az alkatrész és a szerviz üzletág sem növekedett olyan mértékben, mint a helyzet indokolná - árulta el az Agrárszektornak Illés Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezetője. Ez a helyzet pedig nem is fog változni addig, amíg a piaci környezet kiszámíthatóbbá nem válik, illetve amíg meg nem nyílnak a gépbeszerzéseket támogató új pályázatok. A szakember szerint ráadásul annyira spórolnak a gazdák, hogy sokan már a karbantartási munkákból is csak a legszükségesebbek végzik el. Illés Zoltán beszélt arról is, mire lenne még szükség az ágazat fellendüléséhez, mi várható a következő időszakban, és hogy mely témák fognak előtérbe kerülni az idei siófoki Agrárszektor Konferencián.
Szakértő: érthetetlen, miért akarja Európa feláldozni az agráriumát
Érthetetlen, hogy miért akarja Európa feláldozni saját agráriumát, élelmiszer önrendelkezését, vállalkozásait és nem utolsósorban a fogyasztóit bármilyen külső hatalomnak. Sajnos a baromfiágazat kiemelten kerül a feláldozható ágazatok listájára a gazdasági, politikai kedvezmények sorában. Ezt érthetően igazságtalannak és méltánytalannak tartja a teljes európai baromfis társadalom - mondta lapunknak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A szakember a szektort sújtó további problémákról, ukrán nyomásról és a madárinfluenzáról is beszélt az Agrárszektornak. Továbbá kiderült az is, hogy valóban kell-e tojásdrágulásra számítanunk itthon.
Megválaszoljuk a nagy kérdést: kell ásni ősszel a kertben vagy sem?
Korábban még minden kertben alapvető munkafolyamat volt az őszi ásás. Azóta rengeteget változott a szemlélet, és a kutatások is bebizonyították, hogy ez a munkafolyamat nem mindig van a kertünk és a talajélet hasznára. De akkor milyen esetben jó, ha ásunk, és mikor hátrány?
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Kiderült az igazság: ezért háromszor annyi egy croissant a pesti péknél, mint Párizsban
Mikor érkezik már meg az igazi gasztroforradalom Magyarországra? Miért nem élnek meg a fine dining éttermek? Mi köze van a Coldplaynek a hazai vendéglátószektor fellendüléséhez? Miért kerül egy pisztáciás croissant egy francia pékségben sokkal kevesebbe, mint itthon? - dr. Andrejszki Richárd, a Chef Market tulajdonosa válaszolt ezekre a kérdésekre, de betekintést enged a hazai vendéglátóipar szezonalitásának kihívásaiba is. A Pénzcentrumnak adott interjú során szó esett arról is, hogyan befolyásolja a beszállítói piacot a turisták összetétele, valamint a fine dining keresleti korlátairól. A nagy kérdés pedig továbbra is az, hazánkban vajon kialakulhat-e végre egy tudatosabb, gasztronómia-orientált vendégkör, vagy marad a vidéki kocsma, mint a társas összejövetel örökös színhelye.
Ingyen készíthetsz idén mosószert: ezért megéri most az erdőbe, parkokba menni
Ősszel gesztenyét sokan szeretünk gyűjteni. De dekoráció mellett számos más dolog miatt érdemes gyűjteni belőle néhány kilót. Hasznosíthatjuk úgy, hogy a háztartásunk vegyszermentesebb legyen: készíthetünk belőle környezetbarát folyékony mosószert házilag.