Március 19-én jön a tavasz meghatározó agráreseménye: Agrárium 2025
A rendezvény célja, hogy áttekintse mindazokat a fontos támogatási, szabályozási, finanszírozási, piaci és jövedelmezőségi változásokat, illetve kilátásokat, amelyek döntően meghatározzák az agrárgazdasági vállalkozások egész éves eredményes gazdasági/üzleti tevékenységeit.
Kistermelők, őstermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
Ha szeretnéd, a konyhádat kicsit otthonosabbá tenni, feldobhatod néhány növénnyel. A konyhák általában jól szellőznek, nagy ablakokkal rendelkeznek, amelyek sok fényt és friss levegőt biztosítanak. Az egyetlen hátrány a gőz és a páratartalom jelentheti, de ez sem minden esetben negatív - írja a Balconi Garden Web. Még azon gondolkoznánk, hogy mit ültessünk, az első kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy mennyi napfény éri a konyhát. A növényeknek napfényre van szükségük a növekedéshez. Ha a konyhánk nagyon sötét, és egyáltalán nincs ablaka, sajnos a legtöbb növény nem fog megmaradni. Ebben az esetben olyan növényeket kell keresnünk, amelyek jól érzik magukat teljes árnyékban. Amennyiben viszont konyhánk rendelkezik nagy ablakokkal, melyek sok fényt tudnak beengedni, sokkal több lehetőségünk van. Termeszthetük különféle fűszernövényeket, sőt akár még kisebb zöldségeket is.
Mik lehetnek a legjobb, konyhában termeszthető növények?
Általános szabályként elmondható, hogy olyan növények a legjobbak, amelyek bírják a párát és jól alkalmazkodnak a hőmérséklet-ingadozásokhoz. Íme néhány kiváló választás, amelyek könnyen boldogulnak a konyha atmoszférájában, és nem igényelnek sok gonozást sem:
1. Fűszernövények
A fűszernövények kiválóan alkalmasak arra, hogy a konyhában termesszük őket. Pontosan olyan környezetet igényelnek, amit a konyha biztosítani tud: fényt, mérsékelt hőmérsékletet és gyakori felhasználást. Általánosságban a fűszernövényekrfől elmondható, hogy minél többet szüretelünk belőlük, annál több nő vissza. A fűszernövények ráadásul kellemes illatot árasztanak, így a konyhád mindig friss és illatos lesz. Jó választás például a rozmaring, bazsalikom, petrezselyem, citromfű, menta, oregánó, koriander és kakukkfű.
2. Ehető növények és virágok
Az ehető növények esetében gondolkodhatunk kicsiben is. A csírák fantasztikus választásnak bizonyulnak – nagyon könnyen termeszthetők és tele vannak tápanyagokkal. A mikrozöldségek, mint a retek, rukkola, spenót, cékla és koriander szintén remekek. Nemcsak ízesítik az ételeidet, de gyönyörűen mutatnak is. Ahogy korábban az Agrárszektor megírta, csírák és a mikrozöldek egyaránt fiatal növények, ám jelentős különbségek vannak köztük. A legfontosabb különbség, hogy míg a csírák esetében a magot és a gyökeret is elfogyasztjuk, addig a mikrozöldeknél csak a mag fölötti részt takarítjuk be. A mikrozöldségek esetében az ültető közeg felett 1-2 centivel vágjuk le a növényt, ez az első hajtása, ezt fogyasztjuk csak. Jelentős különbség még a növekedési időszak, ugyanis a csírákat 2-7 napos korukban, míg a mikrozöldeket 7-21 napos korukban takarítják be. A csírák sötétben növekednek, a mikrozöldeknek pedig szükségük van a napfényre.
A virágok közül a violák és árvácskák ideális választásnak minősülhetnek. Többféle ehető virágot is ültethetünk, melyekkel feldobhatjuk desszertjeinket, ételeinket esetleg nyári, hűsító italainkat. A legjobb hely erre a konyhában a napsütötte ablakpárkány, de ha a konyha kissé sötétebb, lámpával is biztosíthatjuk a plusz fényellátást. Figyeljünk a megfelelő víz utánpótlására is, győződjünk meg az adott növény igényeiről és igyekezzünk ennek megfelelően eljárni.
3. Könnyen gondozható konyhai növények
Bár a fűszernövények és az ehető növények nagyszerűek a konyhába, rendszeres szüretet és egy kis extra gondoskodást is igényelnek. Ha inkább csak szép, alacsony igényű növényeket szeretnénk, a különféle futókák, a monsterák, az aloe növények és a szanszeviériák tökéletes választások lehetnek. Ezek mellett próbálkozhatunk filodendronnal, zebrapletykával, páfrányokkal vagy zöldikével is. Nem kell egyfajta növénnyel beérnünk, szinte bármilyen kombinációban termeszthetjük őket.
4. Légtisztitó növények
Egyes növényfajták, mint a vitorlavirág, jázmin, krizantém, muskátli, menta, szobafikusz és gerbera, képesek akár elnyelni a szagokat, tisztítani a levegőt, ezért kiválóan alkalmasak a konyhában való nevelésre. Egy napos ablakpárkány tökéletes hely lehet számukra, ahol élvezhetik a napfényt, és frissítik a levegőt. Az Ő esetükben is fontos a megfelelő öntözés.
5. Pozsgások
A pozsgások szinte teljesen gondozásmentesek, és kiválóan érzik magukat beltérben. Fontos, hogy naponta kapjanak egy kis napfényt, de a déli, erős napsütést kerüljük az ő esetükben, mert megperzselődhet a levelük. Szárazságtűrő növények, amelyek a vízhiányos időszakokat, a speciális víztároló sejtjeikben felhalmozott víztartalékkal vészelik át, ezért vannak húsos leveleik, így kevés öntözést igényelnek.
Növények, amelyeket kerülj a konyhában
Van pár olyan növény is, amelynek ültetését jobb, ha elkerüljük a konyhában. Kerüjük azokat a növényeket, amelyek túl nagyra nőhetnek, túlságosan terjednek, vagy mérgezőek. Az anyósnyelv, a ricinus, a leander, a cikász és a ZZ növények mind mérgezőek, és veszélyesek lehetnek, különösen, ha gyerekek vagy háziállatok vannak a háztartásban. Emellett ne válasszunk olyan növényeket, amelyek mérgező bogyókat teremnek, mivel ezek könnyen az ételkészítés területére hullhatnak. Mindig érdemes utánanézni, hogy a választott növény mérgező-e, mielőtt a konyhában helyet kapna.