Magam írtam a nyertes pályázataimat - Interjú Kozma Kornél fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Agrárszektor.hu fiatal gazdákkal készített interjú sorozatának legfrissebb epizódjában Kozma Kornél gyümölcstermelőt kérdeztük gazdaságának működéséről. 1979-ben született, nőtlen, iskoláit Keszthelyen végezte, a Nagyváthy János Szakközépiskolában érettségizett 1997-ben, majd a Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar gazdasági agrármérnök szakán szerzett diplomát. A Somogy megyei Berzencén gazdálkodik, 4 hektáron termel szamócát.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Agrárszektor.hu: Meséljen a gazdaságáról, mivel foglalkozik?

Kozma Kornél: Gyümölcstermeléssel. Szamócát termelek a Somogy megyei Berzencén, négy hektáron.

Asz.: Van valamilyen különbség a szamóca és az eper között?

K.K.: Ugyanaz a kettő. Elvileg ami az erdőben terem, az a szamóca, ami otthon, az az eper, de így is megérti mindenki, hogy miről van szó.

Asz.: Hogy értékesíti a gyümölcsöt?

K.K.: Részben nagykereskedők felé, részben egy tészen keresztül. A nagykereskedelmi értékesítés egyelőre jól működik, a tész viszont nem jött be. Nem általában a tészekkel van a baj, de ahol én tag vagyok, ott nem fizetik ki határidőn belül a leadott árut. Amikor beléptem, még ez volt az ország egyik legnagyobb tésze, és arra számítottam, hogy biztonságot jelent majd, könnyebb lesz eladni a termést. Mostanra viszont jelentkeztek az anyagi problémák.

Asz.: Közvetlen értékesítéssel nem próbálkozott?

K.K.: Nem, túl nagy mennyiség ez ahhoz, hogy rögtön a fogyasztóknak értékesítsük. Helyi szinten, a faluban adunk el néha ismerősöknek, vagy olyanoknak, akik tudják, hogy ezzel foglalkozunk, de nem ez a jellemző.

Asz.: Milyen volt ez az évük, a szamócát is megviselte az időjárás?

K.K.: Annyira vizes volt minden, hogy gyakorlatilag elfolyt az eper. A sok eső után jött a hirtelen felmelegedés, így betegebb is volt a növény, többet kellett permetezni. Lé eprünk lett az idén, amit elsősorban cukrászok vesznek, fagylalt készül belőle, nem frissen fogyasztják.

Asz.: Miért éppen ezt a gyümölcsöt termeli?

K.K.: A körülbelül húsz éves családi hagyomány miatt. Nagyapám is ezzel foglalkozott, édesapám is, én is ebbe nőttem bele. 2008-ban kezdtem el gazdálkodni, és egyelőre pozitívak a tapasztalataim. Igaz, hogy ez az év az időjárás miatt nagyon nem volt jó, és a gazdasági válság is most kezd lecsapódni, bár már tavaly kezdődött, de akkor talán még jobb volt a helyzet. Most már érezhető, hogy kevesebb pénze van az embereknek, kevesebb gyümölcsöt lehetett értékesíteni - igaz, kevesebb is termett az időjárás miatt. Azért ha valaki szakértelemmel műveli a gazdálkodást, akkor lehet vele boldogulni.

Asz.: Biztosan a támogatások is segítenek. Ön elnyerte a fiatal gazdáknak adható támogatást, mire fordította ezt az összeget?

K.K.: Gazdaságfejlesztésre. A nagy részét fóliasátrak építésére költöttem, a kisebb részéből a gépvásárlási támogatással kiegészítve erőgépet, egy kis traktort vettem.

Asz.: Milyen tapasztalatai vannak a pályázati rendszerrel kapcsolatban?

K.K.: Mindegyiket magamnak írtam meg, és nyertek is. Szerintem átlátható a pályázati rendszer, ha valamit nem értek, konzultálni kell az MVH-val, de ott is segítőkészek.

Asz.: Egyébként honnan tájékozódik?

K.K.: A pályázatokról elsősorban a Vidékfejlesztési Minisztérium és az MVH honlapjáról, de cégektől is kapok körleveleket, amikben felhívják a figyelmet a lehetőségekre. Ha valami mással kapcsolatban van kérdésem, a falugazdász, a kamara és az MVH is szívesen segít.

Asz.: Általában milyen az összetartás a környéken?

K.K.: A környékbeli epertermelőkkel heti kapcsolatban vagyunk. Ha a piacon történik valami, értesítjük egymást, ha egy helyre értékesítünk, megosztjuk a tapasztalatokat. Megbeszéljük, ki milyen fajtát termel, milyenek a tapasztalatai, látogatjuk egymást, segítünk a szakmai problémákban is. Azokhoz a gazdákhoz is bármikor fordulhatunk, akik nem ezzel foglalkoznak, ha például valamilyen gépre van szükségünk. Mindenki segít mindenkinek, amennyire lehet, összetartunk.

Asz.: Ha ilyen jó a kapcsolat, nem gondoltak még arra, hogy szövetkezzenek?

K.K.: De igen, de az nem megy olyan könnyen. Mindenki nehezen adja fel a függetlenségét, különösen, ha azt látjuk, hogy függetlenül is lehet boldogulni.

Asz.: Hogy látja, miben különbözik a fiatalok és az idősek mentalitása?

K.K.: Szerintem a mentalitásunk ugyanolyan. Inkább arról van szó, hogy ők nem annyira használják a modern eszközöket. A vállalatvezetésben, a munkaszervezésben vannak még különbségek, az idősebbek még máshogy tanulták, máshogy szokták meg ezeket a dolgokat. Úgy látom, hogy az a célravezetőbb, amit a fiatalabbak csinálnak, de meg kell hallgatni az időseket is. Jó ötleteik vannak, jó dolgokat tudnak, de ezeket át kell ültetni a modern világba.

Asz.: A válaszaiból arra következtetek, hogy Ön alapvetően elégedett azzal, amit csinál. Azért biztosan vannak olyan területek, ahol még volna min javítani. Tudna mondani olyan intézkedést, amivel segíteni lehetne az ágazatnak, a mezőgazdaságnak?

K.K.: Könnyíteni kellene az adminisztratív terheken, gondolok itt például az alkalmi munkavállalásra. Az értékesítést is segíteni kellene, hogy az állam, az üzletláncok is a magyar terméket preferálják, mert sajnos sokszor elárasztja az országot a rosszabb minőségű import - az eper esetében például elsősorban Spanyolországból, de Olaszországból, Németországból, Görögországból is.

Asz.: Említette az alkalmi munkavállalást. A kék kiskönyves rendszer jobb volt?

K.K.: Azt nem mondom, hogy jobb volt, csak azt, hogy könnyebb. Most elvárják, hogy minden nap lejelentsük a munkásokat munkakezdés előtt. Ez nem olyan egyszerű, amikor itt van reggel ötven munkás és várják a munkakezdést, arról nem is beszélve, hogy a település mellett a külterületre nem könnyű internetet szerezni.

Asz.: Mit vár a jövőtől, mik a tervei a gazdasággal?

K.K.: Tovább szeretném fejleszteni a termelési technológiát, hogy a termés ne legyen kitéve az időjárásnak, amit meg tudok termelni, az meg is teremjen. Hogy erre most még nincs biztosíték, arra jó példa az idei év: trágyáztunk, permeteztünk, dolgoztunk a gyümölccsel, költöttünk rá, és amikor már szedni kellett volna, akkor vitte el a víz. Kipróbálnék új fajtákat is, illetve járunk ki Hollandiába szakmai konferenciákra, termelőkhöz, az ottani tapasztalatokat is próbáljuk beépíteni az itteni gazdaságba. Később majd külföldre is szeretnék értékesíteni.

Asz.: Hollandiában milyen az ágazat helyzete?

K.K.: Nagyon más, mint nálunk. Szinte nincs is szabadföldi termelés, vagy üvegházban, vagy fólia alatt termelnek. Kiszámíthatóbb is minden, a gazdálkodók akár húsz évre előre is ki tudják számolni, hogy hogy térülnek meg a beruházásaik. Kiegyenlítettebb az egész mezőgazdaság, sokkal könnyebb előre tervezni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?