Elutasítottuk, hogy Brüsszel migránsoknak adja az agrárpénzeket

agrarszektor.hu
Elutasította Magyarország Brüsszelben, hogy az unió migrációs célokra fordítsa a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak egy részét. Az uniós agrárminiszteri tanács most először egyeztetett az Európai Bizottság (EB) november végén nyilvánosságra hozott, új KAP-terveket tartalmazó hivatalos közleményéről. Jogszabályi javaslatok jövő júniusban várhatók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdákat kell támogatnia az Európai Unió 2020 utáni Közös Agrárpolitikájának, ezért Magyarország elutasítja, hogy a migráció és a mezőgazdaságtól idegen más célok is a KAP részévé váljanak - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleménye szerint Gulyás Andrea, a tárca államtitkára az EU mezőgazdasági és halászati tanácsának brüsszeli ülésén. A migráció és a nem mezőgazdasági egyéb célok kezelése a kormány szerint nem agrárpolitikai feladat.

Az Európai Bizottság november 29-én hozta nyilvánosságra azt a hivatalos közleményt, amely a 2020 utáni KAP-ra vonatkozó előzetes terveket tartalmazza. A mostani brüsszeli tanácskozáson az uniós miniszterek először egyeztettek a javaslatokról, és a tárgyalások 2018 januárjában folytatódnak. Az Európai Bizottság a tervek szerint júniusban mutatja be az új KAP-ról szóló jogszabályi javaslatokat.

Olyan új KAP-ra van szükség, amely valamennyi európai mezőgazdasági termelő, illetve a megtermelt jó minőségű és egészséges élelmiszereken keresztül minden uniós állampolgár számára kedvező - hangsúlyozta Gulyás Andrea. A kormány szerint az egyik legjelentősebb változás a támogatások elosztásának új rendszere lehet, mivel a tagállamok nagyobb szabadságot és felelősséget kapnának az uniós szinten meghatározott célok megvalósításában, az általuk kidolgozott stratégiai tervet pedig az EB hagyná jóvá. Így kívánnák többek között biztosítani, hogy a KAP járuljon hozzá az uniós célok megvalósulásához, illetve a tagállamok környezetvédelmi és klíma céljainak eléréséhez.

A bizottság megőrizné a KAP kétpilléres szerkezetét, illetve a termelők jövedelembiztonsága szempontjából fontos közvetlen támogatásokat. Ugyanakkor számos nyitott kérdés van még azzal kapcsolatban, hogy a bemutatott közlemény a gyakorlatban mit jelentene pontosan - hívja fel a figyelmet a minisztérium.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?