Növekszik az aggodalom: mit csinál Brüsszel az agrártámogatásokkal?

agrarszektor.hu
Számos aggodalmat fogalmaznak meg a visegrádi országok (V4) a 2020 utáni új uniós Közös Agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban. Egyetértenek azzal, hogy az erős KAP-nak meg kell maradnia, de problémák lehetnek az egyszerűsítéssel, az úgynevezett termeléshez kötött támogatásokkal és a zöldítéssel is. A V4-ek elfogadhatatlannak tartják, hogy Brüsszel KAP-pénzeket más célokra - például a migránsválság kezelésére - csoportosítson át.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Közös Agrárpolitikának a 2020 utáni új uniós költségvetési ciklusban is erős, kétpilléres rendszeren kell nyugodnia - mondta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára a V4-ek (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) parlamenti mezőgazdasági bizottságainak budapesti ülése után. Az I-es pillérben jelennek meg továbbra is a közvetlen és a piaci támogatások, míg a II-es pillér a vidékfejlesztési, társfinanszírozott programok támogatására szánt összegeket tartalmazza majd.

Egyszerűsítés, stratégiai tervek

Aggodalmat vált ki ugyanakkor, egyszerűsödik-e a támogatási rendszer. Az államtitkár szerint minden tagország azt szeretné, ha az adminisztrációs terhek csökkennének, de az Európai Bizottság jelenlegi javaslatában most olyan változások körvonalazódnak, amelyek nem ebbe az irányba mutatnak. A testület tervezete szerint például a tagállamoknak stratégiai tervet kellene mindkét pillérre készíteniük, amelyre eddig csak a II-esben volt szükség. Az I-es pilléres támogatásokat viszont éves szinten, rövidtávon igénylik a gazdák, illetve fizetik ki a tagállami ügynökségek, ezért a stratégiai tervre irányuló tárgyalási folyamat lassíthatja a kifizetéseket és növelheti az adminisztrációt - húzta alá Czerván György.

Termeléshez kötött támogatások

Problémát okozhatnak a termeléshez kötött támogatások is, mivel e témakör a 2020 utáni KAP-ról szóló, hivatalos bizottsági közleményben nem szerepel. Magyarország számára e kérdés azért is lényeges, mert az unió által engedélyezett legnagyobb mértékben használjuk ki a termeléshez kötött támogatási lehetőséget, évi mintegy 61 milliárd forint értékben.

Zöldítési változások

Várhatóan változik a zöldítési jogcím is, amely mai formájában meg is szűnik. 2020-tól minden környezetvédelmi és természetvédelmi feltételrendszer más támogatások feltételrendszerében jelenne meg. Ez pedig Czerván György szerint szintén aggodalomra ad okot, mivel megvan annak a valószínűsége, hogy bonyolódik a támogatási rendszer és növekszik az adminisztráció.

Ez lesz a tárgyalási menetrend
A 2020 utáni KAP-pal kapcsolatban az uniós szakbizottságok februárban tárgyalnak a közvetlen támogatásokról, márciusban pedig a vidékfejlesztési forrásokról. Áprilisban már az állam- és kormányfők döntenek az EU 2020 utáni költségvetéséről, így ezután kiderül az is, mekkora lesz az agrárbüdzsé. A részletszabályokat ezután dolgozzák ki, és várhatóan 2019 első negyedévére véglegesítik.

Pluszcélok és migránsügy

A V4-ek az új KAP-ban csak olyan többletvállalásokat tartanak elfogadhatónak, amelyeket a gazdák befolyásolni tudnak. A csoport - nyomatékosította az államtitkár - elvárja, hogy a többletvállalásokhoz többletforrások is kapcsolódjanak. Azokat az elképzelések pedig, amelyek az agrárpénzek egy részét más uniós politikai célokra (például a migránsválság finanszírozására) csoportosítanák át, a V4-ek végképp elutasítják.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?