60 ezer eurótól csökkentené, 100 ezernél elvágná a támogatást Brüsszel

agrarszektor.hu
Gazdaságonként 100 ezer euróban maximálná az évente kifizethető közvetlen támogatások mennyiségét a 2021-2027 közötti új Közös Agrárpolitikában (KAP) az Európai Bizottság (EB), de a megszerezhető támogatások már 60 ezer eurótól csökkennének. Az EB nyilvánosságra hozta a részletezett terveket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Közleményben hozta nyilvánosságra június elsején az Európai Bizottság a 2021-2027 közötti új uniós Közös Agrárpolitika részletezett irányvonalait. Az EB a KAP korszerűsítését és egyszerűsítését javasolja, és összesen 365 milliárd eurós hétéves agrárköltségvetést irányoz elő. Ez a bizottság állásfoglalása szerint folyóáron körülbelül 5 százalékos csökkenést jelentene a 2014-2020-as jelenlegi költségvetési ciklus forrásaihoz képest.

A területalapú támogatásokat is magukba foglaló közvetlen kifizetéseknél a kis- és közepes méretű gazdaságok, illetve a fiatal mezőgazdasági termelők élveznek majd előnyt. A bizottság 100 ezer euróban (30-32 millió forintban) maximálná a gazdaságonként felvehető közvetlen kifizetések éves mennyiségét, de már 60 ezer eurótól (18-19 millió forinttól) csökkentések lépnének életbe. Ezzel az EB valamelyest puhított korábbi álláspontján, amely már 60 ezer euró felett teljes támogatásmegvonást tartalmazott.

A bizottság az új Közös Agrárpolitikában erősítené a környezeti és éghajlat-politikai célkitűzéseket. A mezőgazdasági termelők jövedelemtámogatása már most is függ a környezet- és éghajlatbarát gyakorlatok alkalmazásától, de az új KAP még többet követel majd a gazdáktól. Másik lényeges elemként a bizottság el szeretné érni, hogy az uniós agráriumban ki lehessen használni a legújabb technológiák és innovációk előnyeit.

Az Európai Bizottság mostani közleményében vázlatszerűen az alábbi főbb megállapítások szerepelnek:

1. Új munkamódszer:

- A tagállamok rugalmasabban dönthetnek majd a KAP-ban biztosított források felhasználásáról.

- A tagállamoknak lehetőségük lesz arra, hogy a KAP-források akár 15 százalékát átcsoportosítsák a közvetlen kifizetések és a vidékfejlesztés között.

- A tagállamoknak a teljes időszakra stratégiai terveket kell kidolgozniuk a közvetlen kifizetéseknél és a vidékfejlesztésben is. Minden tervet az Európai Bizottság hagy majd jóvá.

2. Célzottabb támogatások:

- A mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések összege évi 60 ezer euró felett csökken, és a kifizetésekre gazdaságonként 100 ezer eurós felső határ vonatkozik majd. A munkaerőköltségeket teljes mértékben figyelembe veszik.

- A kis- és a közepes méretű gazdaságok nagyobb hektáronkénti támogatást kaphatnak.

- A tagállamoknak közvetlen kifizetéseik legalább 2 százalékát a fiatal gazdálkodók számára kell elkülöníteniük. Ezt a vidékfejlesztéshez nyújtott pénzügyi támogatások, illetve a földhöz jutást és a földterületek átruházását megkönnyítő intézkedések egészíthetik ki.

3. Környezeti és éghajlat-politikai célkitűzések:

- A közvetlen kifizetések előfeltételét képezik majd a fokozott környezetvédelmi és éghajlat-politikai követelmények.

- A tagállamoknak a közvetlen kifizetésekből ökoprogramokat kell finanszírozniuk, amelyeknél a kötelezően előírt követelményeket meghaladó célokat kell kitűzniük.

- A vidékfejlesztésnél a tagállami források legalább 30 százalékát környezeti és éghajlat-politikai intézkedésekre kell fordítani,

- A KAP teljes költségvetésének várhatóan 40 százaléka járul hozzá az éghajlat-politikához.

- Amellett, hogy 15 százalékot átcsoportosíthatnak a pillérek között, a tagállamoknak lehetőségük lesz arra is, hogy további 15 százalékot áthelyezzenek az 1. pillérből a 2. pillérbe, és azt éghajlat-politikai és környezeti intézkedésekre fordítsák (nemzeti társfinanszírozás nélkül).

4. Tudás és az innováció:

- Az Európai Unió "Horizont Európa" kutatási programjából az élelmiszerekre, a mezőgazdaságra, a vidékfejlesztésre és a biogazdaságokra vonatkozó kutatási és innovációs projektekre 10 milliárd eurót különítenek el.

- A tagállamokat ösztönzik arra, hogy alkalmazzák a nagy adathalmazokat és az új technológiákat az ellenőrzéseknél és a nyomon követésnél (a közvetlen kifizetési kérelmeknél műholdas adatok segítségével ellenőrizzék a gazdaságok méretét).

- Gyorsítanák a vidéki élet digitalizálását, például a vidéki régiókban elérhető szélessávú hozzáférés kiterjesztésével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29