Félelmetes: Brazília 10 éven belül 60 százalékkal növeli marhahús-exportját

agrarszektor.hu
Az OECD-FAO 10 éves projekciója alapján nagy termelési boom várható a dél-amerikai országokban marhahúsból. A készülő Mercosur-megállapodás támogatja ezt a növekedést, miközben Európában csökkenhet a kibocsátás. A gazdaságpolitikai szempontból jónak tűnő szabadkereskedelmi egyezményt egyedül a klímatudatos fogyasztók bírálhatják felül, amikor a kisebb ökológiai lábnyomú állati termékek mellett döntenek. Ez azonban még mindig nem ad választ arra: hová induljon el ezután a magyar marha?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Brazíliában 2019 első félévében a marhahúsexport 25,5 százalékkal 827 ezer tonnára, a kivitel értéke pedig 16,2 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Argentínában pedig az év első öt hónapjában 47 százalékkal 275 ezer tonnára bővült a nemzetközi piacon értékesített marhahús mennyisége - derül ki a NAIK AKI piaci jelentéséből. Pillantnyilag a világon mindenütt konjunktúra van az állati fehérje piacán, így Európában is 15-20 százalékos exportbővülés figyelhető meg marhahúsból. Az afriakai sertéspestis miatt a kínai termelésből kieső disznókat nem lehet egyik pillantról a másikra pótoni, így minden helyettesítő termék iránt nőtt a kereslet, ezzel együtt ezek ára is.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Ez eddig rendben is van, örülünk neki. Szomorúbb képet fest a marhahús piacáról az OECD-FAO 10 éves előrevetítése. Eszerint Brazília marha- és borjúhústermelése 14 százalékkal 10 millió tonnára emelkedhet 2028-ra a 2016-2018 közötti időszak átlagához viszonyítva. A kivitel 1,3 millió tonnáról 2,1millió tonnára ugorhat a következő évtizedben. Ez nem kevesebb, mint 60 százalékos (!) bővülést jelentene. Eközben az argentinok sem tétlenkednének, marha- és borjúhús-kibocsátásuk 24 százalékkal 3,5 millió tonnára nőhet 2028-ra a 2016-2018 közötti évek átlagához viszonyítva.


Mindeközben az EU marha-és borjúhústermelése 4,4 százalékkal 6,8 millió tonnára mérséklődhet 2028-ra a 2016-2018 közötti időszak átlagához viszonyítva. Az export 9 százalékkal, az import 1százalékkal csökkenhet a jelzett időszakban.

Sok jót nem várhatunk, miután a Mercosur-megállapodást sürgető Németország agrárminisztere is védelmébe vette a szabad-kereskedelmi terveket a dél-amerikai országokkal, mondván: a vámmentes kontingenseken kívül minden beérkező tételt magas tarifákkal sújtanak majd. Mint azt az agrárszektor.hu-n megjelent szakértői elemzés is mutatja: hazánkban a méz, a marhahús, a baromfitermékek és az etanol gyártása kerülhet majd hátrányosabb helyzetbe, ha a megegyezés életbe lép. Mivel Magyarország érdekei megegyeznek a német autóipar érdekivel, a magyar szaktárca is gyenge ellenállást mutat majd az ügyben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a vásárlók pénztárcájának vastagsága is erősen befolyásolja a fogyasztói szokásokat. A beáramló argentin és brazil marha csökkenteni fogja az árakat, ami növelheti a ma még csekély marhahúsfogyasztást, de nem fogja vigasztalni a piacból élő marhatartókat. A gazdaságpolitikai szempontból jónak tűnő szabadkereskedelmi egyezményt egyedül a klímatudatos fogyasztók bírálhatják felül, amikor a kisebb ökológiai lábnyomú állati termékek mellett döntenek.

Ekkor is marad azonban a kérdés, hova induljon el a magyar marha? Idén az év első négy hónapjában a legtöbb állatot Ausztriába szállítottuk, ahova 52 százalékkal nőtt a kivitel a tavalyi időszakhoz képest, míg Törökországba 19 százalékkal kevesebb marha került. Hamarosan nemcsak a brazilok, hanem a Brexit miatt az írek is nagy mennyiségű marhahúst zúdítanak majd az EU-ra. Úgy tűnik, az európai célpiacok a jövőben elvesztíthetik vonzerejüket, az ágazatnak sürgősen újabb utakat kell találnia, és minél hamarabb megoldani a hazai vágást és feldolgozást is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?