Dánia ebben a piaci szegmensben mindenkit felülmúl

Dánia ebben a piaci szegmensben mindenkit felülmúl

agrarszektor.hu
Németország és Franciaország adja egész Európa biopiacának csaknem felét, Dánia pedig a hetedik legnagyobb biotermékfogyasztó az EU-ban, noha mindössze 5,6 millió ember él itt. 2018-ban 14 százalékkal bővült az értékesített bioélelmiszer, elérve a 2,3 milliárd dollárt, és 2019-ben is hasonló mértékű növekedéssel számol az USDA.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A boltok polcain kínált élelmiszerek csaknem 12 százaléka bio minősítésű Dániában, ami a világon a legnagyobb bioarányt jelenti a kereskedelemben. Az organikus termékek egyharmada friss áruként kerül a fogyasztók elé. A legnagyobb értékben forgalmazottt biotermékek a következők: sajtok, répa, zabpehely, joghurtok, növényi olajok, tej, banán, lisztek, tojás, bébiételek és csecsemőtápszerek, narancs.

Egy főre vetítve a svédek után a dánok költenek a legtöbbet bioélelmiszerekre, 280 dollárt (84 ezer forintot) egy évben. A legkevesebbet - fejenként kevesebb mint 15 dollárt  (4500 forintot) - Európa keleti felén adnak ki az emberek bioélelmiszerekre.

Az ökológiai gazdaságokban előállított élelmiszerek jellemzően 50 százalékkal drágábbak a hagyományosnál. Kiugróan magas az ára a vörösáfonyának (213%-kal a hagyományos termék ára felett), a lencséknek (+132%), a csicseriborsónak (+116%), a diónak (+82%), de a biotojás is 66%-kal drágább a normál változatnál.

A fogyasztáshoz mérten nem rendelkezik sok ökogazdálkodásba vont termőterülettel az ország, ezen földek részaránya alig 11 százalékos a termelésben (280 ezer hektár), igaz, ez is duplája az európai átlagnak. 4000 gazdaság foglalkozik valamilyen biotermék-előállítással. A legtöbben biogabonaféléket termelnek, őket követik azok, akik pillangósokkal, vetőmaggal, friss zöldség-gyümölccsel, sertés-, marha- vagy baromfi-előállítással, tojás- vagy tejtermeléssel keresik a kenyerüket. Jellemző a közvetlen értékesítés, vagy a helyi boltokba való beszállítás.

EZ IS ÉRDEKELHET

A biotermékekből a külföldi piacokra is jut, noha az ország behozatalra is szorul ezekből. 2018-ban 443 millió dolláros (132,9 milliárd forintos) exportot bonyolított Dánia biotermékekből, elsősorban Németországot megcélozva (42%-a a kivitelnek). További 16%-nyi áruérték Svédországban landolt, és 10% eljutott Kínáig is. A behozatal csak azokból a biotermékekből számottevő, amelyeket klimatikus okokból nem tudnak saját maguk megtermelni (pl. grépfrút, batáta, bor, szója).

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06